Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton turkulainen kansanedustaja Johannes Yrttiaho arvioi, että jäsenmaiden yksimielisyysvaatimuksesta luopuminen EU-päätöksenteossa olisi Suomen suvereniteettia heikentävää ja maan ulko- ja turvallisuuspoliittisen aseman kannalta erittäin haitallista.

Mikä asia on viime aikoina työllistänyt Sinua eniten, kansanedustaja Johannes Yrttiaho?

– Olen työskennellyt muun muassa Turun kaupungin terveysasemakriisin aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi. Turun pitkään jatkunut alibudjetointi- ja yksityistämispolitiikka on romahduttanut perusterveydenhuollon lainvastaiselle tasolle. Syynä on henkilöstön palkkakuoppa ja siitä seurannut henkilöstöpula.

– Kokoomuksen johdolla on ratkaisuksi esitetty yksityisen palvelun lisäämistä. Palveluita ostettaisiin 4,5 miljoonalla, omaan toimintaan lisättäisiin vain muutama sata tuhatta. Ammattilaisten palkkoja ei haluttaisi korottaa, vaikka juuri se toisi pysyvämmän ja kestävimmän ratkaisun.

”Tähän saakka Suomi on sentään itse päättänyt tukea etujensa vastaista politiikkaa”.

– Eduskunnassa on alkanut Valtiontalouden tarkastusviraston uuden pääjohtajan valintaprosessi, ja se on työllistänyt tarkastusvaliokunnassa. Joulukuussa tehdään ratkaisuja ja VTV pääsee toivon mukaan pureutumaan ydintyöhönsä epäkohtien paljastajana eikä hallinnon ”kanssakulkijana”, kuten edellisen pääjohtajan kaudella.

Minkä asian nostaisit eduskunnan tärkeimmäksi tältä viikolta?

ILMOITUS

– Valtioneuvoston EU-selonteko. EU:n puolustuksen vahvistaminen on huolestuttava suuntaus. Määräenemmistöpäätösten käyttöönotto ja jäsenmaiden yksimielisyysvaatimuksesta luopuminen EU-päätöksenteossa olisivat Suomen suvereniteettia heikentäviä ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen asemamme kannalta erittäin haitallisia.

– Voisimme ajautua toteuttamaan Suomen etujen kannalta täysin vastakkaista politiikkaa, muiden jäsenmaiden jyräämänä. Sarkasmia on sanoa, että tähän saakka Suomi on sentään itse päättänyt tukea etujensa vastaista politiikkaa, kuten EU:n Venäjä-pakotteita. Pakotteet ovat olleet hyödyttömiä ja provosoineet vastapakotteita, jotka ovat käyneet kalliiksi.

Mikä oli vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä nosti torstaina kyselytunnilla esiin Suomen aseviennin Arabiemiraatteihin, joka käy sotaa Jemenissä. Hallituksessa vasemmistoliitto vastusti 2020 vientilupia. Hallitusohjelman mukaan sotaakäyvien maiden kanssa ei asekauppaa tulisi tehdä.

– Vasemmistoliiton ryhmä kysyi ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.), miten hallitus varmistaa, ettei tulevaisuudessa toimi ohjelmaansa vastaan. Myös aseiden tuontikauppa eli kymmenien miljardien hävittäjähankinta sotaakäyvästä Yhdysvalloista olisi erittäin ongelmallinen, tältäkin kannalta.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– Salaus poistettiin talouspoliittisen ministerivaliokunnan 1.10.2019 pöytäkirjalta, jolla se päätti hävittäjäkaupan ”edellyttävän” 10 miljardin rahoitusta, kun aiemman hallitusohjelman linjauksen mukaan olisi saatettu selvitä 7 miljardilla.

– Vasemmistoliitto ja Vihreät vastustivat 2019 uutta linjausta ja olivat pienemmän määrärahan kannalla. Päätös ja sen liitteet ovat tähän saakka olleet salattuja.

Mikä on tämän viikon levysi/kirjasi?

– Kyllä se on taas tällä viikolla ollut Kimmo Kiljusen Raportti uusien hävittäjien hankinnasta (Into 2021). Monipuolisesti Suomen turvallisuuspoliittista linjaa ja hävittäjähankintaa käsittelevä kriittinen kirja. Ehdoton lukusuositus!

Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.