Lehtikuva/Markku Ulander

Eheytyshoitojen kriminalisointia ajava Ehjänä Syntynyt -kansalaisaloite toimitettiin eduskuntaan tiistaina. Seuraavaksi aloite etenee lähetekeskustelun kautta valiokuntakäsittelyyn.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen niin kutsuttujen eheytyshoitojen kriminalisointia ajava Ehjänä Syntynyt-kansalaisaloite toimitettiin eduskuntaan tiistaina 26. lokakuuta. Aloite sai taakseen 53 080 kannatusilmoitusta. Seuraavaksi aloite etenee eduskunnan lähetekeskusteluun ja sieltä valiokuntakäsittelyyn.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun ”eheyttämiseen”, eli muuttamiseen siten, että henkilöistä saadaan cissukupuolisia heteroita. Cissukupuolisella tarkoitetaan henkilöä, joka kokee sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässään määriteltyä sukupuolta.

Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät tukevat aloitetta

Nykyisten hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat ilmoittaneet tukevansa kansalaisaloitetta. Hallituspuolueista ainoastaan keskustan eduskuntaryhmällä ei ollut asiasta päätöstä vielä syyskuussa, kun Uutissuomalainen kysyi asiaa kaikilta eduskuntaryhmiltä.

Jussi Saramon mielestä eheytyshoito-nimitys johtaa harhaan, sillä kyse ei hänen mukaansa ole hoidosta, vaan usein henkisestä väkivallasta.

Sittemmin keskustan ryhmä on päättänyt tukea eheytyshoitojen kieltoa. Näin ollen aloite menee todennäköisesti läpi eduskunnan käsittelyssä.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kannattaa eheytyshoitojen kieltoa.

ILMOITUS

–Eheytyshoidot eivät muuta seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiä, mutta ”hoitojen” uhrit jäävät ilman asianmukaista tietoa ja tukea, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.

Saramon mielestä eheytyshoito-nimitys johtaa harhaan, sillä kyse ei hänen mukaansa ole hoidosta, vaan usein henkisestä väkivallasta.

–Etenkin lapsia on suojeltava ”hoidoilta”, sillä pakottamalla lapsia eheytyshoitoihin voivat vanhemmat ja huoltajat aiheuttaa lasten kehitykselle ja mielenterveydelle vakavia haittoja, Saramo toteaa.