IPS/Stella Paul

Intian hallitus on lanseerannut nettiportaali e-Shramin, jonka kautta on tarkoitus rekisteröidä 380 miljoonaa epävirallista työntekijää. Epävirallisuus tarkoittaa uurastusta ilman työsopimuksia ja sosiaaliturvaa, ja se kattaa 92 prosenttia Intian 500-miljoonaisesta työvoimasta.

Portaaliin rekisteröitymällä epävirallisessa taloudessa työskentelevät voivat saada sosiaalietuja ja työttömyyskorvauksia.

Rekisteröitynyt työläinen saa 12-numeroisen henkilötunnuksen, joka oikeuttaa sosiaaliturvaan. Samalla valtio saa aineistoa ensimmäiseen epävirallisten työntekijöiden kansalliseen tietokantaansa. Määritelmää on laajennettu sisältämään myös kotiapulaiset ja siirtotyöläiset.

Hanke on ensimmäinen laatuaan Intiassa, mahdollisesti koko maailmassakin.

Nettiportaali ei kuitenkaan tavoita digikuilun väärälle puolelle jääneitä kohderyhmän jäseniä, joita köyhien joukossa riittää. Rekisteröitymisen esteenä voi olla nettiyhteyden puuttuminen tai liian hidas yhteys, puhelinnumeron päivittämättä jääminen tai yksinkertaisesti tiedon puute.

Intian kaupungeissa 42 prosentilla talouksista on internetyhteys ja maaseudulla nettiin pääsee vain 4,4 prosenttia. Naisista 21 prosentilla on mobiili nettiyhteys.

Englanninkielinen versio