Lehtikuva/Emmi Korhonen

Veikkauksen edunsaajat saavat ensi vuoden rahoituksensa täysimääräisesti. Hallituksen johtoviisikko purki hallituksen itse itselleen asettaman miinan viikko sitten perjantaina. Kulttuurilta, liikunnalta, nuorisotyöltä sekä sosiaali- ja terveysjärjestöiltä ei leikata mitään.

Koko hallituksen uskottavuutta horjuttanutta hässäkkää ei olisi koskaan syntynyt, jos se ei olisi itse asettanut itselleen liian tiukkoja raameja keväällä. Aiemmin syksyllä hallitus perui jo tiedettä koskevan leikkauksen ja löysi lisärahaa poliisille, jolta ei tosin mitään oltu leikkaamassakaan.

Siinä että hallitus peruu päätöksiään, ei ole mitään uutta. Niin ovat tehneet edellisetkin hallitukset. Siinä ei ole välttämättä mitään ilkkumistakaan. On viisasta perääntyä, kun tulee uutta tietoa. Tästä ei nyt kuitenkaan ollut kysymys. Jo keväällä tiedettiin, miten 370 miljoonan euron leikkaukset ensi vuonna kohdentuvat.

Muutaman päivän mittainen kriisi viime viikolla jättää taas jälkensä kuoppaiseen hallitusyhteistyöhön. Keskustalla on alusta asti ollut vaikeuksia sitoutua hallituksen linjaan ja nyt tyytymättömyys on avointa. Valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi ennen kriisin ratkaisua, ettei oikein tiedä, mitä pääministeri Sanna Marin haluaa. Ratkaisun jälkeen rivikansanedustajat Jouni Ovaska ja Joonas Könttä arvostelivat Marinia ja koko hallituksen uskottavuutta.

Alkusyksyllä näytti, että keskusta on saanut haluamansa. SDP:n ja keskustan yhteistyö tiivistyi. Marin antoi sivustatukea Saarikon veronalennuspuheille ja kaksikko myös sopi yhdessä EU:n velkasääntöjä koskevasta kirjeestä, joka suututti vasemmistoliittoa.

ILMOITUS

Nyt haavat ovat taas auki. 1,5 vuotta pitäisi kuitenkin kestää ja edessä on paljon isoja ratkaisuja. Paljon isompia kuin ne muutamat kymmenet miljoonat, joista viime viikolla oli puhe.

Niihin kuuluu myös pysyvä ratkaisu Veikkauksen edunsaajien tilanteeseen. On kestämätöntä, että monien hyvien asioiden rahoitus on sen varassa, kuinka paljon vähävaraiset häviävät automaatteihin ja muihin peleihin.

Kirjoittaja on KU:n politiikan toimittaja