Antti Yrjönen

Mikä asia on viime aikoina työllistänyt Sinua eniten?

– Suurin työ tehdään valiokunnissa ja tällä viikolla olemme käsitelleet ympäristövaliokunnassa erityisesti ensi vuoden valtion budjettia ilmastotyön, luonnonsuojelun ja asumispolitiikan näkökulmasta. Lisäksi olen selvittänyt kaivoslain tilannetta, joka on meille erittäin tärkeä asia.

Minkä asian nostaisit eduskunnan tärkeimmäksi tältä viikolta?

”Avioliittoon pakottaminen on ihmiskaupan muoto”.

– Tänään perjantaina meillä on hallituksen luottamusäänestys perussuomalaisten ja Liike Nytin välikysymyksen pohjalta. Tilanteessa, jossa rajat ovat käytännössä olleet kiinni puolitoista vuotta, perussuomalaiset haluavat keskustella rajojen kiinni laittamisesta.

– Välikysymys on opposition järein toimi, joten siksi nostan tämän esille, vaikka itse asia onkin suhteellisen epäajankohtainen.

ILMOITUS

Mikä oli vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

– Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen mietintö valmistui. Siinä muun muassa edellytetään jatkuvan kasvatuksen lisäämistä valtion metsissä, mikä on erinomainen asia. Lisäksi Metsähallituksen tuottotavoitteet ja tuloutusvaatimukset halutaan asettaa kestävämmäksi, mikä on myös ollut pitkään meidän tavoite.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– Tällä viikolla käsiteltiin hallituksen esitystä, jossa pakottamalla solmittu avioliitto voidaan purkaa kumoamalla. Avioliittoon pakottaminen on ihmiskaupan muoto. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä pakkoavioliiton uhreja oli kolmanneksi eniten. On tosi hienoa, että tähän nyt puututaan.

Mikä on tämän viikon levysi/kirjasi?

Olen juuri lukemassa loppuun Vivian Gornickin hienon muistelmateoksen Toisissamme kiinni. Gornickin kuvaus tuo mieleen Elena Ferranten Napoli-sarjan tyylin, josta myös pidin kovasti.

Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.