Lehtikuva/Roni Rekomaa

Yksikään yritys ei ole esittänyt pyyntöä neuvotella yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

Teollisuusliiton hallitus päätti tänään torstaina työehtosopimusneuvotteluiden aloittamisesta Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa. Teollisuusliiton asettamat ehdot neuvotteluiden aloittamiselle ovat nyt täyttyneet, kirjoittaa puheenjohtaja Riku Aalto liiton Tekijä-lehdessä .

Ehto oli se, että uuden työnantajayhdistyksen jäsenkunnan edustavuus varmistaa vahvan yleissitovuuden syntymisen teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimukseen. Teollisuusliitto sai ennen päätöstä tiedon uuden yhdistyksen jäsenyrityksistä.

Aallon mukaan muutokset työmarkkinoilla ovat jäämässä pieniksi, kun teknologiasektorin työnantajat ovat yrityskohtaisen sopimisen sijaan laajassa rintamassa valinneet yleissitovuuden teollisuuden neuvotteluiden lähtökohdaksi. Yksikään yritys ei ole myöskään esittänyt pyyntöä neuvotella yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

”Näyttää selkeästi siltä, että työnantajan tahto on neuvotella yhdestä, koko alaa koskevasta sopimuksesta”, Aalto tulkitsee.

Uuden sopimuksen neuvottelemiselle jää lyhyt aika. Teollisuusliiton sopimukset Teknologiateollisuus ry:n kanssa päättyvät marraskuun lopussa. Sopimuksettomaan tilaan on aikaa vain reilut viisi viikkoa. Normaalisti tähän aikaan syksystä lähes kaikesta olisi Aallon mukaan jo sovittu.

ILMOITUS

Tilanteesta hän syyttää työnantajapuolta. Luottamus siihen on edelleen heikko.

”Tilanteen aiheuttamat riskit on hyvä tiedostaa. Tämä on valitettavaa monestakin syystä. Kasvu on vihdoin kunnolla päässyt vauhtiin, vienti on elpynyt ja yritysten tilauskannat ovat täynnä”, Aalto kommentoi.

Valtakunnallisen sopimustoiminnan jatkuminen teollisuudessa varmistaa Suomen mallille ja sen mukaiselle palkkakoordinaatiolle hyvät edellytykset, Aalto toteaa.

Hän kertoo, että mikäli tulevien neuvotteluiden pohjalta saavutetaan neuvottelutulos, Teollisuusliitto tarkastelee vielä kertaalleen sopimuksen kattavuutta ennen kuin varsinainen neuvottelutulos mahdollisesti hyväksytään.

”Lähdemme neuvottelemaan vahvasta yleissitovuudesta, ja oletamme, että tilanne ei muutu neuvotteluiden aikana.”