Lehtikuva/Emmi Korhonen

Opetusministeri Li Andersson korosti eduskunnan ja päättäjien vastuuta siinä, miten maahanmuutosta puhutaan.

Hän kertoi välikysymyskeskustelussa Suomen väestörakennetta koskevista ennusteista. Peruskoululaisten määrän arvioidaan vähenevän viidenneksellä vuoteen 2030 mennessä. Joissain kunnissa oppilasmäärä vähenee tätäkin enemmän.

Työvoimapula ei koske ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluita, vaan sitä on alalla kuin alalla, Andersson kertoi tänään pidetyn talousneuvoston kokouksen tiedoista.

Hänen johtopäätöksensä oli, että meillä on siis tarvetta saada tänne lisää porukkaa. Mutta halutaanko tänne tulla nykyisessä keskusteluilmapiirissä.

– Se miten me tässä salissa päättäjinä puhumme muualta tulleista ihmisistä, vaikuttaa siihen, halutaanko tänne muuttaa työskentelemään ja opiskelemaan. Se vaikuttaa myöskin siihen, saavatko täällä jo olevat vuokra-asunnon tai työpaikan.

Andersson sanoi, ettei huippuosaaja, yritysjohtaja tai koodaaja halua Suomeen, jos joutuu pelkäämään puolisonsa joutuvan kuuntelemaan tuntemattomien ihmisten solvauksia ratikassa tai ruokakaupassa.

– Tai että hänen lapsensa joutuvat kiusatuiksi koulussa siitä syystä, että he ovat tulleet jostain muualta tai heillä on vieraalta kuulostava nimi.