Lehtikuva/Emmi Korhonen

– Tässä välikysymyksessä ei ole kyse maahanmuuttopolitiikasta. Tässä välikysymyksessä ei ole kyse taloudesta. Tässä välikysymyksessä on kyse perussuomalaisista. Kuntavaaleissa perussuomalaiset jäivät neljänneksi. Kokoomus on mennyt ohi gallupeissa ja ottanut opposition johtajuuden.

Näin perussuomalaisten maahanmuuttovälikysymyksen motiivin näki Mikko Kärnä keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

SDP:n puheenvuorossa Eveliina Heinäluoma oli samoilla linjoilla.

– Puolue laatii hallitukselle välikysymyksen maahanmuutosta ja taloudesta tilanteessa, jossa Suomeen tulee historiallisen vähän niin työn perässä kuin myös humanitaarisin syin muuttavia. Siis aikana, jolloin kaikki muut keskittyvät koronakriisin hoitoon, terveyskeskusjonojen purkamiseen ja nuorten mielenterveysongelmien korjaamiseen, perussuomalaiset haluaa käyttää oppositiopolitiikan järeintä työkalua, välikysymystä siirtääkseen huomion, mihinkäs muuhunkaan kuin maahanmuuttoon.

– Kun puolueella ei ole vastauksia kansalaisten todellisiin ongelmiin, se suuntaa katseensa suomalaisten päiden yli rajoille, joista se on löytävinään ratkaisut kaikkiin kansalaisten ongelmiin. Haloo perussuomalaiset, Suomi ja suomalaiset ovat täällä, huhuili Heinäluoma.

ILMOITUS

Perussuomalaiset väittävät, että hallitus ajaa ”Länsi-Euroopan liberaaleinta perheenyhdistämispolitiikkaa.”

Kärnä sanoi, että kysymys on sisäministeriön työryhmän, ei hallituksen esityksestä.

– Sellaista ei vielä ole. Tämä välikysymys perustuu siis myös virheellisiin tietoihin.

SDP:n Heinäluoman mukaan hallitus on korjannut viime kauden tarpeettomat turvapaikkapolitiikan kiristykset, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusavun käyttömahdollisuuksien heikentäminen tai valitusaikojen lyhentäminen.

– Tämä hallitus uskoo, että asianmukainen ja turvapaikanhakijan oikeusturvasta huolehtiva turvapaikkaprosessi on sekä oikeudenmukaisin että kustannustehokkain järjestelmä.