Lehtikuva/Mikko Stig

Loppu on hyvin – tässä asiassa. Kaikki ei ole hyvin Sanna Marinin hallituksessa.

Hallituksen johtoviisikko ratkaisi lopulta nopeasti veikkausrahoista syntyneen kiistan perjantaina ennen kuin se ehti aiheuttaa suurempaa haittaa hallitusyhteistyölle. Kaikki Veikkauksen edunsaajat saavat ensi vuonna rahansa täysimääräisenä. Kulttuurin lisäksi leikkaukselta välttyvät liikunta, nuorisotoimi sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöt.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kommentoi ratkaisun jälkeen olevansa helpottunut ja iloinen.

Vasemmistoliiton ministeriryhmä nosti 7. lokakuuta ensimmäisenä hallituspuolueena esille vaatimuksen kulttuuriin ja taiteeseen kohdistuvien leikkausten perumisesta kokonaan. Tätä edelsi se, että valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) oli löytänyt 30 miljoonaa euroa lisää poliisin määrärahoihin.

– Vasemmistoliitto toivoo, että hallitus etsii yhtä hyvässä yhteishengessä rahoituksen estämään henkilötyövuosimäärältään vastaavan mittaluokan menetykset kulttuurialalla, Andersson sanoi tuolloin.

Sovun synnyttyä perjantaina Andersson kommentoi, että ”me olimme nähneet virkamiesten esitykset siitä, mitä vähennykset olisivat tarkoittaneet esimerkiksi lastenkulttuurille, kirjallisuudelle ja kulttuurilehdille. Kulttuuriala on kärsinyt koronasta paljon, ja tällaiset leikkaukset olisivat johtaneet täysin kohtuuttomiin tilanteisiin”.

ILMOITUS

Loppu hyvin, mutta kaikki ei ole hyvin. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) yhteenotto nosti taas pintaan SDP:n ja keskustan välisen jännitteen hallituksessa.

Ministerit pitävät kielensä keskellä suuta, mutta rivikansanedustajat päästelevät vapaammin. Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska syytti kiistan aikana Marinia siitä, että tämän uskottavuus horjuu. Sen ratkettua hän kysyi, kauanko tätä Marinin talouspolitiikkaa pitää vielä kestää.

Joonas Köntän (kesk.) mukaan Veikkauksen edunsaajissa olisi ollut myös leikattavaa.

”Hallituksen taival tästä episodista tuskin paranee, saati päätöksentekokyky ja uskottavuus”, Könttä ennusti.

Tähän voi yhtyä. Kun 47 miljoonan euron kokonaisuudesta syntyi puolen viikon mittainen kriisi, niin entä tulevista ratkaisuista, joissa puhutaan sadoista miljoonista ja isoista periaatteista?

Veikkausrahoista syntynyt sopu koskee ensi vuotta. Vuoden kuluttua edessä on sama ongelma, ellei edunsaajien rahoitukseen löydy pysyvää ratkaisua. Sitä etsitään valtiosihteerien työryhmässä ja parlamentaarisesti. Ratkaisun on löydyttävä kaikkien puolueiden kesken, sillä tämä ei ole mikään Sanna Marinin hallituksen oma ongelma. Veikkauksen tuloutuksen väheneminen koskee edunsaajia myös seuraavan hallituksen aikana, jos sitä ei ratkaista.