Lehtikuva/Yuri Kadobnov

Venäjällä duuman vaalien likapyykin pesu jatkuu. Kommunistit ovat tehneet lukuisia valituksia erityisesti sähköisestä äänestyksestä. He sanovat sen mahdollistaneen massiivisen vaalivilpin. Vastauksena poliisi sulki kommunisteja edustavan duuman varapuhemiehen toimiston, jossa säilytettiin vaalien väärinkäytöksiin liittyvää aineistoa.

Venäjällä viranomaisten otteet oppositiota kohtaan ovat koventuneet.

Syyskuun lopulla venäläismedia kertoi, että poliisi iski tunnetun kansanedustajan Ivan Melnikovin toimistoon ja esti työntekijöiden pääsyn sinne.

Tilannetta voi pitää ennen kuulumattomana, sillä Melnikov ei ole mikä tahansa katuopposition hahmo. Hän on maan parlamentin alahuoneen varapuhemies ja Venäjän kommunistisen puolueen KPRF:n kakkosmies.

Poliisit ratsasivat ensin kommunistien Moskovan piiritoimiston, jossa valmisteltiin kantelua syyskuisten duuman vaalien vääristelystä. Samalla poliisi esti puolueen lakimiesten pääsyn varapuhemiehen vastaanottotoimistoon, jossa säilytettiin kanteluun liittyvää aineistoa. Kyse on konttorista, joiden kautta ihmiset voivat Venäjällä kääntyä kansanedustajien puoleen.

Kansan Uutiset on yrittänyt tavoitella Melnikovin lehdistösihteeriä, mutta ei saanut häneltä vastausta.

ILMOITUS

Poliisi vei valtuustoryhmän vetäjän

Kommunistien puheenjohtaja Gennadi Zjuganov sanoo iskun olevan rikollista toimintaa.

– Tätä on täysin mahdotonta hyväksyä. Ryhdymme kaikkiin mahdollisiin toimiin, hän puhisi uutistoimisto Tassin mukaan.

Zjuganov sanoo olleensa yhteydessä sisäministeri Vladimir Kolokoltseviin ja vaatineen tältä selitystä tapahtuneesta. Kenraali Kolokoltsev on Moskovan entinen miliisikomentaja.

Viranomaiset Venäjällä ovat ottaneet hampaisiinsa myös muita kommunistien poliitikkoja. Lokakuun alussa puolue kertoi, että sen Moskovan valtuustoryhmän puheenjohtaja Nikolai Zubrilin pidätettiin. Häntä epäiltiin laittomien joukkokokousten järjestämisestä yhdessä puolueen mielenosoitustoiminnan päällikön Pavel Ivanovin kanssa.

Lisäksi pidätetyiksi ovat joutuneet moskovalainen kaupunginvaltuutettu Jekaterina Engalytševa, suomeksikin julkaissut yhteiskuntatieteilijä, vasemmistoaktivisti Boris Kagarlytski sekä kommunistien kanssa yhteistyötä tehneen Vasemmistorintaman puheenjohtaja Sergei Udaltsov. Hänen vaimonsa Anastasija oli ehdolla duumaan.

Lisäksi viranomaiset ovat pidättäneet noin kymmenkunta muuta kommunistien ehdokasta, valtuutettua, lakimiestä ja puolueen Moskovan piirijärjestön päättäjiä.

”Oligarkkiporvaristolle” kova kohtalo?

Kovenevien viranomaisotteiden myötä myös kommunistien puheet ovat käyneet rajuiksi. Zjuganovin mukaan kyse ei ollut vain yksistä vaaleista.

– Kyse oli periaatteellisesti yhteentörmäyksestä (presidentti Vladimir) Putinin valtion ja laajan liikkeen välillä, jonka tunnuksena on ”vahvan, oikeudenmukaisen, sosialistisen synnyinmaan ja Neuvostoliiton puolesta”, Zjuganov julisti puolueensa nettisivuilla.

– Venäjällä ilmapiiri on vahvasti vasemmistolaistunut ja sen vastustamiseksi duuman vaaleihin osallistui 14 puoluetta. Suurin osa oli presidentin hallinnon perustamia feikkirakenteita. Niillä oli vain yksi päämäärä: peitellä Yhtenäisen Venäjän politiikan kielteisiä seurauksia, hän jyrisi.

Zjuganov on julkaissut myös avoimen kirjeen Putinille. Kommunistijohtajan mukaan KPRF on johdonmukaisesti kannattanut ”Venäjää vahvistavia toimia”, etenkin maata vastaan lännestä suunnatun ”hybridisodan oloissa”.

Vaaliväärentämisessä voi kuitenkin piillä pommi, joka uhkaa presidentin ajamaa yhteiskunnallista vakautta.

– Pyydänkin teitä, perustuslain takaajana, päättämään tiukoista toimenpiteistä, jotta valtuuksien ylittämiseen syyllistyneet viranomaiset saadaan vastuuseen toimistaan, kirjeessä vedotaan Putiniin.

Zjuganov esittää myös synkkiä varoituksia maan nykyiselle ”rikolliselle oligarkkiporvaristolle”, jonka pitäisi ottaa oppia Venäjän historiasta.

– Katsokaa mikä oli kohtalo niillä, jotka eivät ajoissa kuulleet kansan ääntä. Heillä oli kaikilla traaginen loppu.

Epäilyttävä sähköinen äänestys

Kommunistien ohella myös muun väriset oppositiopuolueet ovat esiintyneet yhdessä vaalien väärinkäytöksiä vastaan.

Arvostelu kohdistuu erityisesti ensi kertaa käytössä olleeseen sähköiseen äänestykseen, erityisesti Moskovassa.

Vaali-iltana äänestysalueiden kartta yhden hengen vaalipiireissä näytti monessa kohdin punaista kommunistien voitolle. Ydinkeskustan vaalipiiri, jossa muun muassa Kreml ja Punainen tori sijaitsevat, oli ennen sähköisiä ääniä menossa liberaaliopposition Jablokolle.

Kun sähköisen äänestyksen tulokset viivästyksen jälkeen julistettiin, paikat humahtivatkin valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle.

Putinin tukipuolueen valtakunnallisen listan kärjessä olivat – Putinin itsensä esityksestä – muun muassa puolustusministeri Sergei Šoigu ja ulkoministeri Sergei Lavrov. He eivät kuitenkaan ota paikkojaan vastaan.

Kommunistit voittivat syrjäseuduilla

Itsekin sähköisesti äänestänyt Putin on sanonut olleensa tyytyväinen uuteen äänestystapaan.

– Moskovassa (valituksia) syntyi, ei siksi, että olisi epäilyksiä äänestyssysteemin laadusta, vaan siksi, että joitakin ei miellyttänyt tulos, hän sanaili.

Presidentin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan kommunisteilla on oikeus tehdä valituksia, mutta Kremlissä niitä ei seurata.

Yhtenäinen Venäjä sai lopulta myös uuteen duumaan perustuslain muuttamiseen vaadittavan kahden kolmasosan enemmistön. Valtapuolueella on 324 paikkaa 450:sta, kommunisteilla 57, sosialidemokraattisella Oikeudenmukaisella Venäjällä 27, äärikansallisella LDPR:llä 21, Uudet Ihmiset – puolueella 13 sekä pikkuryhmillä Rodinalla, Kasvun puolueella ja Kansalaisfoorumilla kullakin yksi.

Virallisten tulosten mukaan Yhtenäinen Venäjä voitti käytännössä maan kaikissa osissa. KRPF peittosi sen kuitenkin neljällä alueella: Marin tasavallassa, Sahan tasavallassa Itä-Siperiassa, Habarovskin aluepiirissä Kauko-idässä sekä ja Nenetsien autonomisessa piirikunnassa Pohjoisen Jäämeren rannalla.