Lehtikuva/Timo Aalto

Suuri osa koko maailmassa poltettavasta turpeesta ja sen päästöistä aiheutetaan Suomessa.

Eduskunta keskusteli torstaina kyselytunnin jälkeen kahdesta turvetta koskevasta kansalaisaloitteesta. Toinen pyrkii vauhdittamaan turpeesta luopumista ja toinen luokittelemaan turpeen kansallisesti uusiutuvaksi luonnonvaraksi, jotta sen käyttöä voitaisiin jatkaa.

– Vasemmiston mielestä on selvää, että turpeen energiakäytön tulee loppua. Turve ei ole kestävä energiamuoto. Fossiiliset polttoaineet ajavat yhteiskunnat ilmastokriisiin, ja niistä on yksiselitteisesti päästävä eroon, sanoi Mai Kivelä.

Kivelän mukaan vasemmistoliitto tavoittelee kestävää energiajärjestelmää.

– Siirtymää pois turpeesta elinkeinona ja energiamuotona tulee tukea. Elinkeinonsa menettäville tulee suunnata reilun siirtymän rahastosta tukea alan vaihtamiseen. Ihmisistä täytyy pitää huolta energiamurroksessa. Turvealan yrittäjille on oltava rehellinen, eikä heitä saa johtaa harhaan investoimaan menneisyyden alalle.

Tukea turvealan siirtymään ollaan jo tekemässä muuan muassa turvekoneiden käytöstäpoistamistuen, tiedottamisen, turvealan uudelleenkouluttautumisen ja uudelleentyöllistymisen tukien myötä. Lisää rahallista tukea on vielä tulossa.

ILMOITUS

Kivelän mukaan tämä on selkeä signaali alalle: turpeen käytölle perustuvien elinkeinojen aika on ohi, ja julkinen valta auttaa siirtymään eteenpäin.

Mitä nopeammin, sitä parempi

Turpeen korvaamista energiamuotona Sanna Marinin hallitus edistää kotimaisilla uusiutuvan energian ratkaisuilla. Näitä ovat muun muassa lämpöpumput, tuulivoima, aurinkolämpö lämmön varastointi ja geoterminen lämpö.

– Älykkäät uudet energiaratkaisut sähkön, lämmön ja jäähdytyksen välillä olisivat myös kovasti kaivattuja ympäri maailmaa, sillä kaikki maat ovat energiasiirtymän edessä, sanoi Kivelä.

– Mitä nopeammin toimimme, sitä parempi meille itsellemme ja toisaalta koko ihmiskunnalle, kun muut voivat ottaa mallia energiasiirtymässä meiltä. Mikä kunnia.

Suomi on globaali poikkeus turpeen energiakäytössä, Kivelä sanoi.

– Suuri osa koko maailmassa poltettavasta turpeesta ja täten sen päästöistä aiheutetaan Suomessa. On harhaanjohtavaa väittää, että turvetta kohdeltaisiin verrokkimaissa uusiutuvana luonnonvarana. Näin ei ole.

– Ei myöskään olisi mitään hyötyä määritellä turvetta kansallisesti uusiutuvaksi polttoaineeksi, kun EU-määritelmä turpeesta fossiilisiin verrattava polttoaineena pohjaa IPCC:n tieteelliseen arvioon. Emme siis pääsisi eroon päästökaupasta turpeen osalta missään tapauksessa.

Vasemmistoliiton mukaan nyt on valinnan paikka.

– Joko hidastelemme kestämättömän energiajärjestelmämme kanssa kunnes ilmastokriisi tuhoaa elämäntapamme. Tai sitten siirrymme vapaaehtoisesti kestävään, uusiutuviin perustuvaan energiajärjestelmään osana kestävyyssiirtymää, Kivelä kertoi vaihtoehdot.