Lehtikuva/Hakon Mosvold Larsen

Norjan poliisi oli ollut huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta.

Norjassa tapahtunut eilinen Kongsbergin isku vaikuttaa terroriteolta, kertoo Norjan poliisin turvallisuuspalvelu tiedotteessaan. Tapahtuman tutkinta on kuitenkin yhä kesken ja tarkempaa motiivia selvitetään.

Terrorismin uhkaa pidetään Norjassa yhä maltillisena, poliisi kertoo.

Viisi ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui jousiaseella tehdyssä hyökkäyksessä keskiviikkoiltana.

Poliisi kertoi aiemmin, että teosta epäilty 37-vuotias mies oli kääntynyt islaminuskoon, ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Hän on Tanskan kansalainen, mutta Verdens Gang-lehden mukaan syntynyt ja asunut Norjassa koko ikänsä.

Poliisi on kertonut olleensa huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies on poliisille entuudestaan tuttu useista eri yhteyksistä.

ILMOITUS

Poliisipäällikkö Ole Bredrup Säverudin mukaan epäilty on selittänyt poliisille tekojaan. Hän ei kuitenkaan mennyt tarkemmin siihen, mitä mies on poliisille kertonut.

Alle 30 000 asukkaan Kongsberg sijaitsee Oslosta lounaaseen, noin 80 kilometrin päässä pääkaupungista. Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella.

Paikalle ehtinyt poliisi ei onnistunut estämään tekoja

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa aamupäivällä, että hyökkääjä tappoi ainakin yhden uhrin vielä sen jälkeen, kun poliisi oli tullut tapahtumapaikalle kuuden jälkeen illalla paikallista aikaa keskiviikkona. Poliisin mukaan on jopa mahdollista, että kaikki uhrit saivat surmansa vasta sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensikontaktin epäiltyyn.

Epäillyn kiinni ottamisessa kesti noin puoli tuntia siitä, kun operaatio alkoi. Kaikkiaan operaatioon osallistui 22 poliisipartiota. Epäilty ampui poliisin mukaan nuolia myös poliisia kohti.

Poliisi kertoo, että 37-vuotias jousiaseella varustautunut tanskalaismies olisi käyttänyt ainakin yhtä asetta jousiaseen lisäksi. Poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro tarkemmin, miten epäilty oli aseistautunut.

Epäilty oli tuomittu aiemmin lähestymiskieltoon, kertoo esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiö NRK. Hänelle määrättiin viime vuonna kuuden kuukauden lähestymiskielto kahta perheenjäsentään vastaan, kun hän oli uhannut tappaa heistä toisen. Hänet on tuomittu aiemmin myös omaisuusrikoksista ja vähäisestä määrästä huumeita.

Tapahtumat kestivät 34 minuuttia

Poliisi sai ilmoituksen ihmisiä kohti jousiaseella ampuvasta miehestä Suomen aikaa kello 19.13 keskiviikkoiltana. Paikalle lähetettiin poliisipartio, ja pian tämän jälkeen poliisi lähetti paikalle kolme partiota lisää. Vain viiden minuutin päästä poliisi teki havainnon hyökkääjästä Kongsbergin keskustassa sijaitsevan Coop-kaupan lähellä.

Poliisin mukaan epäilty ampui partioita nuolilla ja katosi poliisin näkyvistä, minkä jälkeen jousiasemiehen epäillään tappaneen ainakin yhden, mahdollisesti kaikki uhrinsa.

Mies otettiin poliisin mukaan kiinni kello 19.47, eli 34 minuuttia ilmoituksen jälkeen.