Lehtikuva/Anni Reenpää

Kokeilu toteutetaan neljässä 500 oppilaan koulussa, joista päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta. Ne valitaan eniten tasa-arvotoimia tarvitsevien joukosta.

Helsinki aloittaa kokeilun maksuttomasta aamupalasta kouluissa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona13.10. Mai Kivelän ja Veronika Honkasalon aloitteen.

Kivelä pitää ratkaisua upeana.

– Aamupalatarjoilu parhaimmillaan edistää tasa-arvoa lasten arjessa, mutta myös pitkällä aikavälillä. Oppiminen on kovaa työtä ja tyhjällä vatsalla keskittyminen on vaikeaa, hän sanoo vasemmistoliiton tiedotteessa.

Kivelän mukaan kokeilu voi parantaa oppimistuloksia ja siten vaikuttaa lasten elämään aikuisuuteen saakka.

– Lasten ja nuorten tukeminen on erityisesti nyt todella tärkeää, sillä pandemia on osunut monella tavalla koulujen arkeen. Koulutukseen ja hyvinvointiin panostamalla voimme pitää huolen, että pandemian vaikutukset lapsiin eivät jää pitkäaikaisiksi.

Aamupalatarjoilua tullaan kokeilemaan neljässä 500 oppilaan koulussa. Tarkemmin kohdennuksesta tulee päättämään kasvatus- ja koulutuslautakunta. Valittavat koulut tulevat olemaan sellaisia, joissa tarvetta tasa-arvotoimille on eniten. Pandemian vuoksi eriarvoisuus on kasvanut, joten toimia kehityksen muuttamiseksi tarvitaan monipuolisesti.

Poikkeuksellisen rankka vuosi

Honkasalon mukaan viimeksi kulunut vuosi on ollut koululaisille poikkeuksellisen rankka.

– On todella hienoa että kaupunki pyrkii lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia näin konkreettisella tavalla. On hyvin tiedossa, että monet lapset eivät saa riittävästi ruokaa kotonaan. Näin pystymme vähentämään köyhyyden vaikutuksia lapsiin suoraan, mutta myös purkamaan vähävaraisuuteen liittyvää stigmaa. Liian moni lapsi jättää aamupaloja syömättä viikoittain. Tulevaisuudessa näin ei tarvitse olla.