Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen mukaan demarit eivät aiemmin esittäneet muutoksia.

Tunnelma hallituksessa kiristyy jälleen. Tällä kertaa syynä on 18,4 miljoonan leikkaus kulttuurin tukeen, mikä johtuu siitä, että rahapelituottojen menetyksiä ei kompensoida täysimääräisesti edunsaajille. Myös liikunnasta ollaan leikkaamassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti aamulla Twitterissä, että SDP haluaa perua leikkauksen.

SDP tuli näin samalle linjalle kuin vasemmistoliiton ministeriryhmä viikko sitten .

– On hienoa, että valtiovarainministeri Saarikko esittää 30 miljoonan lisämääräraha poliisia uhkaavien henkilöstövähennysten torjumiseksi ensi vuonna. Vasemmistoliitto toivoo, että hallitus etsii yhtä hyvässä yhteishengessä rahoituksen estämään henkilötyövuosimäärältään vastaavan mittaluokan menetykset kulttuurialalla, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi.

SDP:n ja keskustan törmäyskurssista kertoo se, että Iltalehden mukaan demarit eivät vielä viime viikolla esittäneet muutoksia kulttuurin leikkauksiin. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo tästä Iltalehdessä. Kurvinen julkisti leikkauslistan tiistaina vastoin pääministerin ohjeistusta.

ILMOITUS

Aiemmin Kurvinen puhui samasta asiasta Verkkouutisille .

Kurvisen mukaan hän esitteli taiteen ja kulttuurin rahoitukseen tehtävät leikkaukset muille hallituspuolueille 23. syyskuuta pidetyssä seurantaministerien kokouksessa. Asian työstämistä jatkettiin valtiosihteerien johdolla. Ainoa joka silloin esitti muutoksia oli vasemmistoliitto.

– SDP ei esittänyt mitään muutoksia, kuten eivät esittäneet vihreät tai RKP:kään, Kurvinen sanoo.

– SDP:lle on kerrottu jo kaksi viikkoa sitten, mihin leikkaukset tulevat kohdentumaan, Kurvinen kertoo Iltalehdelle.

Asiasta tuli kiusallinen SDP:lle ja pääministerille, koska Marin emännöi kulttuuriväkeä Kesärannassa vain pari päivää ennen kuin leikkauslista tuli julki.

”Ensin päätetään, sitten perutaan”

Sivustatukea Kurviselle antaa puoluetoveri, kansanedustaja Joonas Könttä

– En väheksy kulttuurialan ahdinkoa enkä Veikkauksen tulojen pienenemisestä johtuvien säästöjen vaikutusta. Helpotusta tilanteeseen on perusteltua hakea tavalla tai toisella. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on joka tapauksessa toiminut suoraselkäisesti ja linjakkaasti.

– Ei voi kuitenkaan olla niin, että maan tapa tästä eteenpäin laajamittaisesti on: ensin päätetään, sitten perutaan. Sellainen ”päätöksenteko” on periaatteellisesti kestämätöntä ja uskottavuutta rapauttavaa, eikä se tee oikeutta maan taloudelliselle tilanteelle ja siitä selviytymiselle.

Lohikoski: Kurvinen teki palveluksen

Eilen kiitosta Kurviselle jakoi myös vasemmistoliiton Pia Lohikoski. Hän kommentoi Ylen uutista, jossa Kurvisen sanottiin tehneen ilkeän tempun pääministerille.

”Olen eri mieltä. Ei Kurvinen tehnyt ilkeää temppua, vaan päin vastoin palveluksen ulttuurialalle kertomalla, miten karulla tavalla leikkaukset kohdentuvat, jos niitä ei peruta” , Lohikiski twiittasi.

”Kurvinen kertoi kulttuurialalle konkreettisesti, miten jo keväällä kehysriihessä keskustan vaatima tiukka menokehys tarkemmin kohdentuu, ja kuinka se toteutuu leikkauksina kulttuurialalle, jos sen annetaan mennä läpi. Nyt on aika vaikuttaa ennen kuin asia on loppuunkäsitelty”, hän jatkoi.

Uutista täydennetty klo 12.18. Lisätty linkki Verkkouutisten uutiseen Kurvisen kommenteista.