Lehtikuva/Joe Klamar

Oikeiston ja keskustan puolueet kokosivat kaksi liittoumaa edustajainhuoneen vaaleihin estääkseen hallitsevan Ano-puolueen voiton ja onnistuivat siinä. Vanhat vasemmistopuolueet putosivat parlamentista.

Tavoitteesta syrjäyttää pääministeri Andrej Babiš muodostui Tšekin edustajainhuoneen vaalien pääkysymys. Polttavat taloudelliset ja sosiaaliset kysymykset jäivät sivuun, vaikka koronapandemia on syventänyt ongelmia.

Puolustuskannalle joutuneen pääministerin Ano-puolue kärsikin 2,5 prosenttiyksikön tappion. Se olisi voinut muodostua suuremmaksi, jos Pandora-paperien paljastukset Babišin hämäristä sijoituksista veroparatiiseihin olisivat tulleet julki aikaisemmin. Babiš on tosin selvinnyt suuremmitta kolhuitta EU-varojen käyttämisestä väärin ja muista sumplimisista.

Oikeistoliittouma ykköseksi

Kolmen oikeistopuolueen muodostama vaaliliitto Spolu (Yhdessä) sai 27,8 prosentin äänisaaliin, kun Anon prosentit olivat 27,1. Verrattuna kolmen puolueen, konservatiivisen ODS:n, kristillisdemokraattien ja oikeistoliberaalin TOP 09:n, yhteiseen äänimäärään nousua oli vuoden 2017 vaaleista 5,4 prosenttiyksikköä.

Kahden keskustavasemmistolaisen ryhmän, piraattien ja Stan-puolueen, vaaliliiton tulos 15,6 prosenttia oli pettymys, jopa lievä tappio edellisvaaleihin verrattuna. Mielipidekyselyissä piraatit liihottelivat aika korkealla, mutta putosivat vaaleissa. Sosiologi Anna Durnová arvioi piraattien tehneen virheen keskittymällä vastustamaan korruptiota ja Babišia ja jättämällä sivuun puolueen sosiaaliset ja taloudelliset tavoitteet.

Äärioikeistolainen SPD, joka vaatii Tšekin eroa EU:sta ja – määrältään vähäisten – turvapaikanhakijoiden karkottamista maasta, säilytti asemansa. Väestöstä joka kymmenes antaa tukensa puolueelle.

ILMOITUS

Vasemmistopuolueiden jyrkkä alamäki

Molemmat perinteiset vasemmistopuolueet, sosialidemokraatit ja kommunistit, jäivät alle viiden prosentin äänikynnyksen ja putosivat edustajainhuoneesta. Päättyvällä vaalikaudella demarit olivat mukana Babišin vähemmistöhallituksessa ja kommunistit tukivat hallitusta sen ulkopuolelta.

Vuoden 2013 vaaleista lähtien alamäki on molemmilla puolueilla ollut jyrkkä. Sosiaalidemokraatit olivat 20,5 prosentin tuloksellaan ykkösenä 2013, ja demaripääministeri muodosti hallituksen. Neljässä vuodessa kannattajista katosi kaksi kolmannesta (tulos 7,3 prosenttia), kunnes demarit saivat nyt 4,7 prosentin saaliin.

Kommunistit puolestaan ylsivät 2013 vaaleissa 14,9 prosenttiin, menettivät 2017 noin puolet ja päätyivät näissä vaaleissa 3,6 prosenttiin.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Jan Hamacek samoin kuin kommunistien johtaja Vojtech Filip ilmoitti jo lauantai-iltana eroavansa.

Anna Durnová totesi itävaltalaisen Der Standard -lehden haastattelussa piraattipuolueen levittäytyneen perinteisen vasemmiston tontille edistyksellisillä tavoitteilla tehokkaasta valtiosta ja sosiaalisista uudistuksista. Lisäksi Ano on sosiaalipolitiikassa liukunut vasemmalle.

Vasemmistopuolueiden ja Anon kannatuskäyrät seurailivat toisiaan 2010-luvun alkupuolella. Ano sai vuoden 2013 vaaleissa 18,7 prosentin kannatuksen, mutta nosti sen neljässä vuodessa 29,6 prosenttiin, arvioiden mukaan pääosin vuodoilla vasemmiston kannattajakunnasta.

Anna Durnován mukaan vasemmistopuolueiden koetaan nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä edustavan mennyttä aikaa. Julkisia instituutioita pidetään usein tarpeettomina, ja erilainen sääntely leimataan jopa ”kommunistiseksi”. Vasemmisto ei ole kyennyt uudistumaan eikä muodostamaan vastavoimaa yksilön omaa vastuuta korostavalle sanomalle.

Oikeiston ja keskustan hallitus?

Oikeiston ja keskustan vaaliliittojen viisi puoluetta pyrkii muodostamaan uuden hallituksen. Ne ovat esittäneet presidentti Miloš Zemanille tehtävän antamista ODS:n puheenjohtajalle Petr Fialalle. Puolueilla on turvallinen 108 edustajan enemmistö 200-paikkaisessa edustajainhuoneessa.

Zeman kuitenkin sanoi ennen vaaleja antavansa tehtävän muodostaa hallitus suurimman yksittäisen puolueen, ei vaaliliiton, edustajalle. Suurin puolue on Ano. Lisäksi Zeman tunnetaan Babišin läheisenä liittolaisena.

Presidentti Zemanin joutuminen sunnuntaina sairaalan teho-osastolle mutkistaa tilannetta. Hänen tiedetään sairastavan diabetesta, ja hän joutuu turvautumaan pyörätuoliin vakavan hermosairauden vuoksi. Mediassa kerrotaan hänen kärsivän myös maksasairaudesta, mitä ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Toistaiseksi ei ole selvää, miten vaalien jälkeisessä tilanteessa mennään eteenpäin. Perustuslain mukaan edustajainhuoneen puhemies astuu presidentin sijaan, jos tämä on kyvyrön hoitamaan tehtäviään.

”Isä, terve, tässä on Andrej junior”

Ano-puolueen vaalitilaisuudessa Usti nad Lademissa astui kannattajien ympäröimän Babišin eteen keski-ikää lähestyvä mies, joka kysyi Babišilta: ”Miltä sinusta tuntuu, kun näet minut?”

Saksalainen ARD raportoi tästä Babišille yllättävästä ja epämieluisasta tapaamisesta. Andrej junior toivotti isälleen ”paljon onnea kampanjassasi ja Ano-lahkosi harjoittamalle tšekkien kyykyttämiselle”.

Andrej on Babišin ensimmäisestä avioliitosta. Hän syyttää isäänsä hylkäämisestään lapsena ja leimaamisesta psyykkisesti sairaaksi, jotta hän ei voisi todistaa isäänsä vastaan. Kyse on Babišiin EU-tukien väärinkäytön vuoksi kohdistuvista syytteistä.