Emma Grönqvist

Risto Kalliorinne, 50

Syntynyt Raahessa, asuu Oulussa.

Vasemmistoliiton kansanedustajana 2011–2015 ja huhtikuusta heinäkuuhun 2019.

Raahen kaupunginvaltuutettu 1996 – 1998.

Oulun kaupunginvaltuutettu 2001– 2021

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja 2012–2016.

Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja 2004–2007 ja 2009–2013.

Puoluevaltuuston tai puoluehallituksen jäsen 1998–2016.

Koulutukseltaan sosionomi.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallituksen puheenjohtajan henkilökohtainen varajäsen, PAMin järjestöjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen.

Naimisissa Kaisu Kalliorinteen kanssa ja kahden aikuisen lapsen isä.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Risto Kalliorinne täyttää tänään 50.

Tänään maanantaina 50 vuotta täyttävä Risto Kalliorinne oli kansanedustaja aikana, jolloin vasemmistoliitto oli edellisen kerran hallituspuolue. Hän on ilahtunut muutoksesta, joka puolueessa on sen jälkeen tapahtunut suhtautumisessa hallitusvastuuseen. Tällä kertaa ei tarvitse taistella omia vastaan.

Viime kerralla, 2011 – 2014, Kalliorinne oli hallitusmies henkeen ja vereen.

– Nyt lähes koko puolueväki on seissyt hallitustaipaleen takana jo jäsenäänestyksestä alkaen, hän iloitsee.

– Enää energiaa ei kulu samanlaiseen jänkkäykseen kuin ennen, kun puolet oli puolesta ja puolet vastaan. Oli rasittavaa, kun jatkuvasti piti perustella hallituksessa olemisen oikeutusta ja kamppailla oman puolueen jäseniä vastaan.

Hänestä vasemmistoliitto on onnistunut Sanna Marinin (sd.) hallituksessa.

– On ollut ilo nähdä se, että vasemmistoliitto tuntuu olevan se rakentava taho hallituksessa samaan aikaan, kun vihreät ja keskusta vuorollaan riehuvat julkisuudessa ja ovat vetämässä hallitusta kriisiin. Vasemmistoliitto näyttäytyy pitkäjänteisenä ja määrätietoisena, sovittelevana voimana, jolla selkeästi on oma agenda mutta myös hyvä kyky yhteistyöhön.

Periaatteita ja yhteistyökykyä

Kalliorinne vannoo yhteistyön nimeen. Kun häneltä kysyy, mitä hän on oppinut 50-vuotiaaksi elettyään, hän vastaa näin:

– Pitää seistä omien periaatteiden takana, mutta silti on oltava valmis joustamaan jonkin verran, jos haluaa saada jotain aikaan. Ehdottomuus on hienoa, muttei välttämättä tuota tulosta.

Hän muistelee nuorena raahelaisena kuntapoliitikkona olleensa ehdoton. Hän muutti Ouluun, jatkoi siellä kuntapolitiikassa ja tuli valituksi valtuustoryhmän puheenjohtajaksi.

– Oli todella silmiä avaavaa joutua aika nuorena kaverina keskeiseen rooliin. Kompromissikyky kasvoi kovastikin, Kalliorinne kertoo.

Kalliorinne luettelee kolme tähtihetkeä poliittiselta uraltaan. Ensimmäinen oli valinta kunnanvaltuustoon Raahessa 1996. Toinen oli Turun puoluekokous 2004, jossa hänet valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi kolmen kansanedustajaehdokkaan nenän edessä.

– Olin puolueen ulkopuolella tuntematon, joku poika pohjoisesti ja selkeästi haastajan roolissa. Mutta puolueessa minut tunnettiin, olinhan ollut sekä puoluevaltuustossa että puoluehallituksessa.

Kolmas tähtihetki oli valinta eduskuntaan 2011.

– Koen, että onnistuin eduskunnassa, vaikka tipahdin sieltä yhden kauden jälkeen, hän arvioi.

– Salidebatoinnista nautin erityisesti. Puhuminen on ollut suuri avuni politiikassa ja minua suorastaan harmittaa, että tilaisuudet sen avun käyttämiseen ovat kutistuneet vähiin.

Kalliorinne putosi 2015 vaaleissa, kun vasemmistoliiton kannatus laski Pohjois-Pohjanmaan vaalipiirissä niin, että puolue menetti siellä yhden kolmesta kansanedustajan paikastaan.

– Olin hyvä sanomalehtikauden ja puhetilaisuuksien poliitikko, mutta koen, että aika ajoi ohitseni kampanjointitavoissa. Somessa jänkkäämisessä olen huono ja toreilla telttaillessa minua nolottaa myydä itseäni äänestäjille.

Iloinen rivijäsen

Kalliorinteellä ei ole enää poliittisia ambitioita. Hän ei asettunut edes kesäkuun kuntavaaleissa ehdolle. Hän on jättäytynyt pois myös puolueen luottamustehtävistä.

– Olen iloinen ja uskollinen rivijäsen, hän sanoo.

– Se riittää hyvin tässä vaiheessa, kun olen löytänyt ay-liikkeestä uuden mahdollisuuden olla heikomman puolella. Toivottavasti voin edistää vasemmistoliiton päämääriä täällä pienituloisten palveluammattilaisten keskuudessa. On tärkeää, että saa tehdä työtä, jossa maailmanparantamisen elementti. Saa piirun verran vaikuttaa maailmaan.

Kalliorinne aloitti Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa viisi vuotta sitten. Hän on nyt liiton kakkoshenkilö eli toimii järjestöjohtajana ja liiton puheenjohtajan henkilökohtaisena varahenkilönä.

Vaaleihin hän ei enää lähde.

– Väsyin varsinkin eduskuntavaalikampanjointiin. Ehdin olla ehdolla viisissä eduskuntavaaleissa ja aina olin viivalla, mutten ihan päässyt läpi kuin sen yhden kerran. Olin kymmenen vuotta varakansanedustaja.

– Olen huolestunut siitä, että suoranainen valehtelu, asioiden vääristely ja henkilöön käyvät rumat hyökkäykset tuntuvat kuuluvan politiikkaan. Ei siinä maailmassa ole tilausta asiakeskeiselle yhteistyökykyiselle miehelle.

Kalliorinne arvioi, että ammattiyhdistysliikkeessäkin pääsee olemaan ajan hermolla.

– Meillä on päivittäin kontakti jäseniin. Tapaamme nuoria, maahanmuuttajia, pienipalkkaisia ja monenlaisissa työsuhteissa olevia ihmisiä. Kun kuuntelee heidän tarinoitaan, huomaa, kuinka tärkeää työtä teemme, Kalliorinne sanoo.

– Mutta ikävä kyllä emme ole osanneet myydä työmme merkitystä, sillä jäsenmäärä laskee tasaisesti. Meidän pitäisi oppia paremmin kiteyttämään ihmisille se, että järjestäytymisen avulla on mahdollisuus vaikuttaa oman työpaikan asioihin.

Kalliorinne on matkoilla syntymäpäivänään. Hän toivoo, että mahdolliset huomionosoitukset osoitetaan Luonnonperintösäätiölle, joka toimii ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ostamalla ja suojelemalla suomalaisia metsiä ja soita. Syntymäpäiväkeräystili: FI78 5494 0950 0224 93, viesti Risto50v.

Risto Kalliorinne, 50

Syntynyt Raahessa, asuu Oulussa.

Vasemmistoliiton kansanedustajana 2011–2015 ja huhtikuusta heinäkuuhun 2019.

Raahen kaupunginvaltuutettu 1996 – 1998.

Oulun kaupunginvaltuutettu 2001– 2021

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja 2012–2016.

Vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja 2004–2007 ja 2009–2013.

Puoluevaltuuston tai puoluehallituksen jäsen 1998–2016.

Koulutukseltaan sosionomi.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallituksen puheenjohtajan henkilökohtainen varajäsen, PAMin järjestöjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen.

Naimisissa Kaisu Kalliorinteen kanssa ja kahden aikuisen lapsen isä.