Lehtikuva/Markku Ulander

Puolue oli syyskuussa suurin nousija Ylen mielipidemittauksessa.

Vasemmistoliitto nousi eniten ja vihreät laski eniten Ylen syyskuun kannatusmittauksessa . Kummankin muutos edelliseen tutkimukseen verrattuna oli tasan yksi prosenttiyksikkö.

Vasemmistoliiton kannatus nousi syyskuussa 8,6 prosenttiin, vihreiden laski 10,4:ään. Ylen mukaan kannatusmittauksen tausta-aineistossa näkyy, että vihreiden kannatus vuotaa vasemmalle.

– Vihreät menettää kannatusta selkeästi erityisesti vasemmistoliitolle. Vuoto myös SDP:n suuntaan on suurempi kuin aikaisemmissa mittauksissa, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja Ylelle.

Vihreiden kannatusta laskee ehkä puoluekokouksen niukalla enemmistöllä hyväksymä aloite kannabiksen laillistamisesta.

Eduskuntavaaleihin verrattuna kannatustaan ovat hallituspuolueista nostaneet SDP ja vasemmistoliitto. Keskusta ja vihreät ovat siitä noin prosenttiyksikön perässä ja yleensä kannatukseltaan hyvin vakaa RKP muutaman kymmenyksen.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton keskikannatus Ylen tämän vuoden mittauksissa on 8,35 prosenttia, kun eduskuntavaalien tulos oli 8,2 ja kesäkuun kuntavaalien 7,9 prosenttia. Puolue on pärjännyt hallitusvastuussa hyvin. Viime vuonna sen keskikannatus laski 7,8 prosenttiin, mutta tänä vuonna tulokset ovat siis kohentuneet.

Keskustan ja vihreiden kannatuksen laskusta huolimatta hallituspuolueiden yhteiskannatus nousi ja oli syyskuussa 55 prosenttia.

Gallupin kolmen kärki on pysynyt ennallaan: kokoomus 20,9 prosenttia, SDP 19,3 ja perussuomalaiset 17,7. Muutokset puolueiden kannatuksessa ovat vähäisiä.