Lehtikuva/Odd Andersen

Vihreiden ja liberaalien päätös suuntautua neuvotteluihin yhteisestä hallituksesta sosiaalidemokraattien kanssa merkitsee aika varmaa loppua hankkeelle kristillisdemokraattisen liittokanslerin vetämästä hallituksesta ja lisää samalla kierroksia CDU:n sisäiseen valtataisteluun.

Vielä tiistaina CDU:n puheenjohtaja Armin Laschet antoi toiveikkaan kuvan hallitushankkeen etenemisestä. Juuri oli käyty keskustelut kristillisdemokraattien ja vihreiden kesken, ja tapaamisesta FDP:n kanssa oli sovittu.

Vihreiden ja liberaalien tämänpäiväiset päätökset suuntautua yhteisiin neuvotteluihin SPD:n kanssa muuttavat tilanteen. Laschetin edellytykset saada kasaan hallitus käyvät entistä epätodennäköisemmiksi.

Vihreät eivät täysin sulje pois yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa, mutta he torjuvat rinnakkaiset neuvottelut kahdesta ei hallitusvaihtoehdosta. Myös FDP sulkee pois samanaikaiset keskustelut kristillisdemokraattien kanssa.

Mitään aikarajaa vihreät eivät neuvotteluille aseta, mutta kuitenkin toivovat, että ne sujuisivat joustavasti. Puheenjohtaja Annalena Baerbock korosti Saksalla olevan edessään suuria haasteita, jotka vaativat nopeita ratkaisuja.

FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner kertoi puolueensa esittäneen SPD:lle tapaamista jo huomenna torstaina.

ILMOITUS

Vihreät ja liberaalit ovat esittäneet epäilyksensä kristillisdemokraattien kyvystä käydä todellisia neuvotteluja. Syynä on erityisesti keskustelujen sisällön vuotaminen julkisuuteen pian tapaamisen päätyttyä, vaikka yhdessä on sovittu niiden pitämisestä luottamuksellisina. Epäluottamuksen sormi osoittaa kristillisdemokraattien neuvotteluryhmään.

Myös Armin Laschet on närkästynyt vuodoista. Ei ole kaukaa haettu sellainen arvio, että joku Laschetin omista neuvottelijoista on tietoisesti sabotoinut Laschetin hanketta.

Jens Spahn hurjana

CDU:n varapuheenjohtajan Jens Spahnin mukaan ei vihreiden ja liberaalien päätöksestä ”voi muuta sanoa kuin, että se yököttävä, vastuuton, eräällä tavalla myös tyhmä”. Ratkaisu ”vihastuttaa” häntä suuresti. Frankfurter Allgemeine Zeitungin nettisivun uutisessa Spahn ei ota kantaa siihen, ovatko edellytykset CDU/CSU:n, vihreiden ja FDP:n hallitukselle jo menneet.

Jos hallitushanke kaatuu, CDU:n puheenjohtajasta tulee rivikansanedustaja. Tällainen tilanne ei ole mahdollinen, vaan Armin Laschet joutuu – viimeistään silloin – eroamaan.

Vihreiden ja liberaalien päätös ottaa suunta neuvotteluihin Olaf Scholzin (SPD) johtamasta hallituksesta iskee kuitenkin aukon Laschetin puolustukseen hänen kaatajiaan vastaan. CDU:n valtataistelu kiihtyy joka tapauksessa.