Lehtikuva/Sebastien Salom-Gomis

Tutkinnan mukaan katolinen kirkko suhtautui uhreihin piittaamattomasti 2000-luvun alkuun asti.

Ranskan katolisessa kirkossa 216 000 ihmistä on joutunut alaikäisenä pappien seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi vuosien 1950–2020 aikana. Kun mukaan luetaan myös kirkon maallikkojäsenet, kuten katolisten koulujen opettajat, hyväksikäytettyjen lasten määrä nousee arviolta noin 330 000 tuhanteen.

Kaksi ja puoli vuotta kestäneen riippumattoman tutkinnan loppuraportti on julkaistu tänään. Lähes 2 500-sivuisen raportin mukaan ”suuri enemmistö” uhreista oli esimurrosikäisiä poikia.

– 2000-luvun alkuun asti katolinen kirkko osoitti syvää ja jopa julmaa piittaamattomuutta uhreja kohtaan, sanoi asiaa tutkineen komission puheenjohtaja Jean-Marc Sauve tiedotustilaisuudessa.

Sauve tuomitsi järjestelmällisyyden, jolla papistoa pyrittiin suojaamaan pedofiliaväitteiltä.

Raportin mukaan katolinen kirkko on ympäristö, jossa seksuaalinen väkivalta on toiseksi yleisintä heti perheen ja ystäväpiirin jälkeen.

Hyväksikäyttöä tutkinut komissio perustettiin vuonna 2018 ranskalaispiispojen pyynnöstä useiden julkisuuteen nousseiden pedofiliatapausten jälkimainingeissa.

Kirkko avasi kesäkuussa vuonna 2019 puhelinpalvelun, johon hyväksikäytön uhrit tai hyväksikäyttöä nähneet voivat soittaa havaintonsa. Jo ensimmäisinä kuukausina yhteydenottoja tuli tuhansia.