Lehtikuva/Roni Rekomaa

Annika Saarikko liitti Suomen niin kutsuttujen nuivien EU-maiden joukkoon allekirjoituksellaan.

Keskustelu valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) allekirjoittamasta EU-kirjeestä saa uusia kierroksia. Saarikko lähti syyskuun alkupuolella mukaan kahdeksan EU-maan kirjeeseen vanhojen velkasääntöjen palauttamiseksi. Koronan takia julkisen velan 60 prosentin velkasääntö on jäädytetty, mutta Itävallan johdolla Suomi ja seitsemän muuta maata haluavat paluuta velkakuriin.

Marin sanoi lauantaina julkaistussa Ylen haastattelussa, että Saarikolla oli pääministerin tuki.

– Mielestämme se oli niiden linjausten mukainen, mitä eduskuntakin on ottanut. Toimimme eduskunnan tahdon mukaisesti.

– Meidän kaikkien pitäisi pyrkiä siihen, että saisimme velkamme painettua paljon pienemmälle tasolle kuin missä ne ovat tällä hetkellä, Marin muotoili Ylen haastattelussa.

Saarikon ulostuloa kritisoitiin paitsi hallituskumppanien vasemmistoliiton ja vihreiden riveistä myös demarileiristä.

ILMOITUS

– Jos ajatellaan, että läpi Euroopan pitäisi nyt palata 60 prosentin velkarajaan, se vaarantaisi totaalisesti Euroopan elpymisen koronan jälkeen ja puhuttaisiin niin mittavista julkisten menojen leikkauksista koko Euroopassa, että se hyvin todennäköisesti sysäisi Euroopan pitkäkestoiseen lamaan, tiivisti vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tiivisti pari viikkoa sitten Ylelle.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo huomautti KU:lle syyskuussa, että Saarikon kirjeestä ei informoitu hallituskumppaneita.

– Siinä mielessä tämä oli kyllä yllätys, että pelisääntöjen piti olla kunnossa, ja sitten tulee tällaista. On aika ikävää. Tällainen ei saa toistua. hän sanoi KU:n haastattelussa.

Tutkijan tulkinta

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen kommentoi Marinin lausuntoa maanantaina Twitterissä. Hän katsoi, että pääministeri ja valtiovarainministeri ovat yhdessä sopineet Suomen liittämisestä niin kutsuttujen nuivien maiden ryhmään.

– Marin ja Saarikko vaikuttavat sopineen keskenään Suomen liittämisestä nuivien maiden ryhmään ilmoittamatta omille tai muille hallituspuolueille, Ronkainen kirjoitti.

Juttua muokattu ja korjattu 4.10. klo 13.48. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Marinin haastattelu olisi julkaistu maanantaina. Haastattelu julkaistiin lauantaina.