Lehtikuva/Eeva Riihelä

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) tuomittiin maanantaina Oulun käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Rangaistukseksi Tynkkynen sai 70 päiväsakkoa. Tuomio on Tynkkyselle kolmas.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) sai maanantaina kolmanteen kertaan tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oulun käräjäoikeuden tuomio koskee Facebook-kirjoituksia, jotka Tynkkynen julkaisi kuntavaalikampanjansa aikana vuonna 2017. Julkaisuissaan Tynkkynen kirjoitti turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajista tavalla, joka käräjäoikeuden mukaan täyttää kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit.

Tynkkynen kirjoitti muun muassa, että ”ahdistelusta on tullut Oulussa arkipäivää”. Hän myös ilmoitti vastustavansa ”nuorten miesten turvapaikkaturismia”. Tynkkynen kirjoitti myös, ettei hän halua ”ruskean olevan uusi valkea”. Toisessa Tynkkysen julkaisemassa tekstissä luki, että silmiin katsominen tai minihameeseen pukeutuminen on ”toisessa kulttuurissa lupa raiskata”.

Käräjäoikeus määräsi Tynkkyselle rangaistukseksi 70 päiväsakkoa, joista kertyy kansanedustajan tuloilla maksettavaa noin 4 400 euroa. Käräjäoikeus määräsi myös Facebook-kirjoitukset poistettaviksi.

Tuomio on Tynkkyselle kolmas. Hänet on aikaisemmin tuomittu kahdesti sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Aikaisemmat tuomiot ovat tulleet Tynkkysen muslimeita koskevista kirjoituksista.

Aikeissa valitus

Sebastian Tynkkynen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa teksteissä oli kyse kuntavaalikampanjoinnista ja kansalaisten hänelle lähettämien viestien esille tuonnista.

Oikeus oli eri mieltä. ”Lukija jää sellaiseen käsitykseen, että kirjoituksissa viitatuilla asioilla kuten ahdistelulla, häirinnällä ja seksuaalirikoksilla on selvä yhteys maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin”, oikeus toteaa tuomiossa. Käräjäoikeus huomautti myös, että Tynkkynen olisi halutessaan voinut vastustaa vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa ilman maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden panettelua ja solvaamista.

Tynkkynen kertoi Facebookissa aikovansa valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.