Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Pia Lohikoski on ollut erityisen työllistetty eduskunnan käydessä lähetekeskustelua ensi viikon budjetista.

Mikä asia on viime aikoina työllistänyt Sinua eniten?

– Tällä viikolla on työllistänyt eniten vuoden 2022 budjetin lähetekeskustelu, jonka jälkeen budjetti siirtyy sitten meille valtiovarainvaliokunnan tarkempaan käsittelyyn.

– Lisäksi työllistää esimerkiksi parlamentaarinen työryhmä, joka käsittelee tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen nostamista.

”Ensi vuonna voidaan rakentaa noin 10 000 uutta kohtuuhintaista vuokra-asuntoa”.

Minkä asian nostaisit eduskunnan tärkeimmäksi tältä viikolta?

– Budjetin käsittelyn yhteydessä on puhuttu monista tärkeistä tulossa olevista asioista: perhevapaauudistuksesta, hoitotakuusta, ja tietenkin ylipäätään Suomen talouspoliittisesta linjasta. Tällä budjetilla rakennetaan kestävää kasvua ja maailman ensimmäistä hiilineutraalia hyvinvointivaltiota.

ILMOITUS

Mikä oli vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

– Esimerkiksi se, että vasemmistoliiton vaatimuksesta Suomessa ollaan ottamassa käyttöön arvonnousuvero, joka vaikeuttaa huomattavasti verovälttelyä ja tekee verotuksesta entistä reilumpaa kaikille.

– Arvonnousuvero tuo Suomelle arviolta 25 - 50 miljoonaa euroa lisää verotuloja, jotka ovat välttämättömiä hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi. Arvonnousuvero hillitsee sellaista verovälttelyä, jossa edunsaaja siirtää itsensä kirjoille ulkomaille välttääkseen Suomen veroja.

– Totesin myös Vasemmistoliiton ryhmäpuheessa, että Suomen menestys perustuu tulevaisuudessakin kaikkien eri taustoista tulevien ihmisten potentiaalin hyödyntämiseen ja korkeaan osaamiseen, ei rikkaimpien verovälttelyyn.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– On tuntunut siltä, että valtamediassa ei moniakaan budjettiin sisältyviä hyviä uutisia ole kerrottu. Perhevapaauudistus ansaitsisi paljon enemmän huomiota, samoin kuin se, että lisäämme kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista.

– Onnistuimme saamaan budjettiin kohtuuhintaisen rakentamisen tuen ensi vuodelle korkeammaksi kuin koskaan: lähes kahteen miljardiin euroon, minkä ansiosta ensi vuonna voidaan rakentaa noin 10 000 uutta kohtuuhintaista, omakustannusperiaatetta noudattavaa vuokra-asuntoa.

Mikä on tämän viikon levysi/kirjasi?

– Sirpa Kähkösen juuri ilmestynyt uunituore kirja Vihreä sali, jota aion lukea viikonloppuna.

Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.