Lehtikuva/Vesa Moilanen

Budjetti saapui eduskuntaan – oppositio tarttui velkaantumiseen ja poliisin yt-neuvotteluihin.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) lupaa, että hallitus käy poliisin määrärahojen tilanteen vielä kertaalleen läpi osana syksyn täydentävän budjettiesityksen valmistelua.

– Hallitus sitoutuu siihen, että poliisin tärkeät voimavarat turvataan, Saarikko sanoi vastauspuheenvuorossaan eduskunnan budjettikeskustelussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi antavansa täyden tukensa Saarikolle.

– Tämän vuoden lisätalousarvio-, täydentävässä talousarvioprosessissa tulemme etsimään riittävät resurssit poliisille niin, että poliisien määrä ei vähene, Marin lupasi.

Hän kuitenkin muistutti, että poliisin määrärahat ovat ensi vuonna suuremmat kuin tänä vuonna jo nyt annetulla talousarvioesityksellä.

ILMOITUS

Oppositio tarttui suureen velkaantumiseen ja poliisin mahdollisiin yt-neuvotteluihin, kun eduskunta aloitti tiistaina lähetekeskustelun ensi vuoden budjettiesityksestä. Talousarviota ja siihen liittyviä budjettilakiesityksiä käsitellään koko viikon ajan.

Orpo uhkasi välikysymyksellä

Kritiikkiä odotettiin jo ennakkoon poliisin määrärahoihin kaavaillusta reilun 30 miljoonan euron leikkauksesta. Poliisi ilmoitti eilen aloittavansa yt-neuvottelut.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nostikin asian esille jo ryhmäpuheenvuorossaan.

– Keskellä nousukautta hallitus saa aikaiseksi melkein seitsemän miljardia euroa alijäämäisen budjetin, mutta ei pysty tarjoamaan riittävää rahoitusta poliisille, Purra arvosteli.

Hän huomautti, että eduskunnan hallintovaliokunta kertoi jo alkukesästä yksimielisesti, että edessä on poliisin yt-neuvotteluita, mikäli budjettia ei korjata. Purra on hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

– Valtiovarainministeri yrittää venkoilla vastuusta ja sanoo, että valiokunnan pitää selvittää asiaa. Kyllä me olemme selvittäneet, moneen kertaan.

Myös Petteri Orpo (kok.) tarttui puheessaan alijäämään ja poliisin yt-neuvotteluihin. Orpo sanoi, että jos hallitus ei korjaa poliisin rahoitusta tällä viikolla, kokoomus tekee asiasta välikysymyksen.

Oppositiosta puututtiin myös kohentuneisiin työllisyyslukuihin, joita pääministeripuolue SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman esitteli. Purran ja Orpon mukaan työllisyys on kohentunut yleisen taloussuhdanteen ansiosta.

– Onhan työllisyys kyllä parantunut, muttei hallituksen päätöksillä, Orpo sanoi ja syytti hallitusta työllisyyspäätöksien välttelystä.

Kohti koronanjälkeistä aikaa

Saarikko sanoi aloituspuheessaan, että ensi vuoden talousarvioesityksellä siirrytään korona-ajasta kohti koronanjälkeistä aikaa. Hän huomautti, että talousennusteessa näkyy vahva luottamus tulevaisuuteen.

– Yhtenä merkkinä syntyvyys Suomessa on nousussa, mikä on länsimaissa harvinaista. Toinen esimerkki luottamuksesta on yritysten vahvistuneet investointiaikeet, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi pitävänsä selvänä, ettei tämän vuoden yli 14 miljardin alijäämää olisi millään keinoilla pystytty ensi vuodelle kokonaan sulattamaan.

– Enkä sellaisia esityksiä ole konkreettisella tasolla nähnytkään.