Lehtikuva/Teemu Salonen

Liike palaa Mannerheimintielle ja vaatii ilmastohätätilan julistamista.

Ympäristöliike Elokapina aloittaa Syyskapinaksi kutsumansa tapahtuman keskiviikkona 29.9. Iltakuudelta se palaa Mannerheimintielle ja pysäyttää liikenteen Eduskuntatalon edessä samalla lailla kuin kesäkuussa.

Tempauksen kerrotaan kestävän kymmenen päivää. Siihen on ilmoittautunut yli tuhat osanottajaa.

Elokapina vaatii edelleen hallitusta julistamaan Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja ryhtymään hätätilan vakavuutta vastaaviin toimiin välittömästi.

Elokapinalliset kertovat olevansa valmiita harjoittamaan väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta protestina hallituksen riittämättömille ilmastotoimille. Liikkeen mukaan nykyisillä ilmastotoimilla Suomi ylittää Pariisin sopimuksen 1,5 asteen mukaisen hiilibudjettinsa noin 3 vuodessa. Silti hallituksen hiilineutraaliustavoite on vasta vuodessa 2035.

Hätätilan julistamisen lisäksi Elokapinalla on useita muitakin vaatimuksia, muun muassa säännöllisen kriisitiedotuksen aloittaminen ja sitovan lainsäädännön luominen hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä.

ILMOITUS

Vaatimuksissaan se nojautuu presidentti Sauli Niinistön YK:n yleiskokouksessa viime viikolla pitämään puheeseen.

– Ei ole liioiteltua todeta, että edessämme on maailmanlaajuinen ilmastohätätila, Niinistö sanoi ja muistutti, että maailman valtiot voivat nykyisine päästösitoumuksineen olla matkalla kohti 2,7 asteen katastrofaalista lämpenemistä.

Elokapinan mielestä 10 päivän mielenilmaisusta aiheutuva häiriö on oikeasuhtainen suhteessa ilmastokriisin vakavuuteen.

Mielenilmaisusta on välitetty ennakkotieto Helsingin poliisille.