Lehtikuva/Irene Stachon

– Suomi mädättää omaa tulevaisuuttaan hylkäämällä Suomeen juurtuneet äidit ja heidän lapsensa, sanoo Tuomas Kurttila.

Helsingin ensikodin toiminnanjohtaja, ent. lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että lasten äitien käännyttämis- ja karkottamispäätökset Suomesta keskeytetään välittömästi.

Kurttila esittää huolen maahanmuuttajaäitien kohtelusta Suomessa. Hän ajoitti hätähuutonsa valtakunnalliseen vauvan päivään 24.9.

– Meillä on Suomessa syntymässä paarialuokka, hyljeksittyjen ihmisten joukko, joiden lasten asema on heitteillä, Kurttila aloittaa.

– Vetoan päättäjiin kunnissa ja valtiolla. Toimikaa. Jokainen päivä me menetämme tämän maan elinvoimaa ja hyvinvointia

Hän kertoo joutuneensa ensikodissa todistamaan todeksi tilanteita, joissa suomea puhuvia, terveydenhuollon ammattilaiseksi opiskelevia, työhaluisia ja hyvän kiintymyssuhteen lapseensa omaavia yksinhuoltajaäitejä käännytetään ja karkotetaan Suomesta.

– Nämä äidit romahtavat, koska heitä kohdallaan yhteiskuntamme suunnalta epäinhimillisesti ja julmasti.

ILMOITUS

Kurttila korostaa, että nämä äidit eivät ole ongelma.

– Mutta heikko lapsen edun ymmärrys lainsäädännön toimeenpanossa on. Suomi mädättää omaa tulevaisuuttaan hylkäämällä Suomeen juurtuneet äidit ja heidän lapsensa, Kurttila toteaa.

Hyljeksittyjen äitien haavoittuvat lapset

Jos ihminen saa oleskelulupahakemukseensa kielteisen päätöksen, hänelle tehdään käännyttämispäätös. Ihmiselle tehdään karkottamispäätös, jos hänellä on jo ollut oleskelulupa Suomeen, mutta hänelle ei myönnetä jatko-oleskelulupaa.

– Näiden äitien hyljeksitty asema näkyy heidän lastensa haavoittuvuudessa. Nämä äidit ajetaan tilanteeseen, jossa lapsen kiireellinen sijoitus tulee välttämättömyydeksi, koska äidiltä viedään sosiaaliset ja taloudelliset edellytykset vastata lapsen huoltajuudesta.

Äidiltä kielletään työnteko ja hänelle annetaan elin- ja ruokakustannuksiin noin 10 euroa päivässä. Käytännössä nämä äidit ajetaan ulos kodeistaan hätämajoitukseen, josta lastensuojelu on lähes velvoitettu sijoittamaan lapsen pois äidiltä.

– Vetoan päättäjiin kunnissa ja valtiolla. Toimikaa. Jokainen päivä me menetämme tämän maan elinvoimaa ja hyvinvointia, Kurttila päättää.

Vuonna 2020 Suomessa syntyi yli 6 700 lasta äideille, jotka olivat ulkomailla syntyneitä (eli ns. ensimmäisen polven) ulkomaalaistaustaisia. Ulkomaalaistaustaisille äideille syntyneiden lasten määrä ja suhteellinen osuus kaikista lapsista ovat kasvaneet viime vuosina.