Lehtikuva/Emmi Korhonen

Li Anderssonin mielestä keskusta sortui veropopulismiin.

Keskustan hallituskumppanit SDP ja vihreät eivät täysin sulje pois valtiovarainministeri Annika Saaikon keskiviikkona esittämää ajatusta ansiotuloverotuksen keventämisestä vielä tällä vaalikaudella. Ne asettavat sille kuitenkin ehtoja.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sen sijaan tyrmäsi veroalen oikopäätä.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo Helsingin Sanomissa puolueen olevan yleisesti sitä mieltä, että työn verotusta pitäisi keventää. Keskeistä hänen mukaansa on, miten se toteutetaan. Onko ajatuksena muuttaa verotuksen painopistettä eli vastaavasti kiristää joitain muita veroja, vai rahoitettaisiinko veroale velkarahalla talouskasvun tukemiseksi?

SDP pitää mahdollisena, että verotusta kevennetään vuonna 2023, jos tulossa olevia leikkauksia perutaan. Se koskee etenkin tutkimusta ja tuotekehitystä, joista kevään kehysriihen päätöksellä ollaan leikkaamassa 35 miljoonaa samana vuonna.

Vihreiden varapuheenjohtajan Iiris Suomelan mukaan etenkin pienituloisten työn verotusta voidaan keventää, jos samalla ympäristölle haitallisia verotukia puretaan ja taloudellisia kannustimia ilmastotoimiin parannetaan. Samalla verovälttelyyn ja aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan entistä tiukemmin.

ILMOITUS

– Työn verotuksen keventäminen etenkin pienituloisten osalta on kannatettava ajatus. Samalla on syytä purkaa ympäristölle haitallisia ja tehottomia tukia sekä puuttua verovälttelyyn entistä tiukemmin. Näin vähennetään päästöjä ja köyhyyttä samanaikaisesti ilman, että hyvinvointivaltion rahoitus kärsii, Suomela esitti torstaina.

Leikkauksia keskustan vaatimuksesta

Vasemmistoliiton Li Andersson totesi keskiviikkona pitävänsä Saarikon avausta merkillisenä siksi, että nimenomaan keskusta on ilmaissut huolensa julkistalouden tasapainosta ja velkaantumisesta kerta toisensa jälkeen.

”Tämän seurauksena nimenomaan keskustan vaatimuksesta ollaan vuodelle 2023 tekemässä yli 300 miljoonan euron leikkaukset julkisiin menoihin. Nyt on keskusta on yhtäkkiä heittänyt huolen julkistalouden tasapainosta sekä velkaantumisesta romukoppaan, ja hypännyt veropopulismin tielle”, Andersson kommentoi Facebookissa.

Anderssonin mukaan on tärkeämpiäkin asioita, mikäli hallituksella on ennakoitua parempi liikkumavara talouspolitiikassa vuonna 2023.

”Tiedettä uhkaa edelleen leikkaukset vuonna 2023, osittain keskustan vaatimien julkisten menojen vähennyksistä ja osittain Veikkauksen tuloutuksen alenemasta johtuen. Ammatillisen koulutuksen määräaikaiset panostukset päättyvät myös ne vuonna 2023, ja osaamispulan keskellä sinne kaivattaisiin erittäin kipeästi pysyviä lisäpanostuksia.”

Andersson muisteli Matti Vanhasen puhuneen valtiovarainministerinä siitä, kuinka kallista työllisyyspolitiikkaa verojen alentaminen on. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan yhden työpaikan hintalapuksi tulisi jopa 180 000 euroa.