Tuomas Talvila / Eläkeläiset ry

Oikeudenmukainen eläkeuudistus koostuu kolmesta elementistä.

Eläkeläiset ry:n 21. edustajakokous valitsi keskiviikkona järjestön uudeksi puheenjohtajaksi 62-vuotiaan Matti Huutolan.

Huutola jäi viime syksynä eläkkeelle SAK:n hallituksen varapuheenjohtajan ja järjestöjohtajan tehtävästä. Sitä ennen hän oli työuransa aikana ensin kirvesmiehenä, sitten Rakennusliiton Lapin alueen toimitsijana ja vasemmistoliiton kansanedustajana. Huutola on Rovaniemen Eläkeläiset ry:n jäsen.

Kuopiossa pidetyn edustajakokouksen linjapuheessaan Huutola sanoi, että Suomeen tarvitaan nyt oikeudenmukainen eläkeuudistus.

– Tavoitteena on oltava eläkeläisköyhyyden poistaminen Suomesta niin nykyisiltä kuin tulevilta eläkeläisiltä.

Oikeudenmukaisessa eläkeuudistuksessa on Huutolan mukaan ensinnäkin vähimmäiseläkkeiden noustava selvästi.

ILMOITUS

– Toiseksi sukupuolten palkkaero työelämässä ei saa kertautua eläkkeellä. Jos vuonna 2021 naisen euro on 84 senttiä, eli naisten palkat ovat 16 prosenttia miesten palkkoja pienemmät, ovat sukupuolten erot eläkkeissä vieläkin suuremmat. Naisen eläke-euro on vain 80 senttiä.

Kolmanneksi on Huutolan mielestä otettava huomioon lyhyttä ja katkonaista työuraa tehneet, joilla työeläkettä on ehtinyt kertyä vain vähän: pienyrittäjät, freelancerit, itsensä työllistäjät, maahanmuuttajat.

– Kaikki nämä ovat tulevaisuudessa kasvavia ryhmiä. Jos heillä ei ole tulevaisuuden näkymää oikeudenmukaisesta eläkkeestä, tulee järjestelmämme nauttima oikeutus murenemaan.

Eläkejärjestelmästä sovittava yhdessä

Huutola arvioi, että Suomessa valmistaudutaan nyt seuraaviin eläkeuudistusneuvotteluihin lähinnä työmarkkinaosapuolten toimesta. Asetelmaa hän piti aika selvänä. Työnantajatahojen mielestä etuuksia tulee leikata ja eläkkeelle siirtymistä myöhentää, jotta vältytään eläkemaksujen korotuksilta.

Huutola viittasi myös viime viikolla julkistettuun Eläketurvakeskuksen tilaamaan raporttiin, jonka mukaan eläkejärjestelmämme on pääosin kunnossa, mutta tarvitsee rahoituksen turvaamiseksi uusia ratkaisuja. Raportissa ei oteta kantaa itse eläke-etuuksiin, vaan järjestelmän rahoituksen kestävyyteen, uusi puheenjohtaja muistutti.

– Suomessa on vuosien saatossa kyetty yhdessä sopimalla muokkaamaan eläkejärjestelmäämme ajan vaatimusten mukaan. Näin on tehtävä jatkossakin, Huutola totesi.

Eläkeläisköyhyyteen vaikutetaan myös palveluilla

Eläkeläisköyhyys ei poistu vain eläkkeillä, Huutola korosti.

– Tarvitaan myös yhteiskunnan toimia siinä, että kaikki saavat tarvitsemansa palvelut ja ihmisarvoisen ikääntymisen. Ei voi olla niin, että riittävät palvelut on varattu suurituloisille, joilla on varaa täydentää julkisia palveluita yksityisillä palveluilla.

Eläkeläiset ry:n varapuheenjohtajaksi valittiin edustajakokouksessa Tuula Telin Porin Eläkeläiset ry:stä.

Eläkeläiset ry:n aiemman puheenjohtajan Martti Korhosen yhtäjaksoinen kuuden vuoden toimikausi tuli täyteen. Korhonen valittiin edustajakokouksessa nyt valtuuston puheenjohtajaksi.