Lehtikuva/Hoshang Hashimi

Järjestöt toivovat, että Talebanin painostamisessa otettaisiin mallia apartheid-hallinnon kaatamisessa.

Afganistanilaiset naisjärjestöt vetoavat YK:n yleiskokouksen alla siihen, että maailman valtiot eivät tunnustaisi ääriliike Talebanin hallintoa ja huolehtisivat siitä, että naisten ihmisoikeudet toteutuvat.

– Talebanin hallinnon aikana elimme kuin vangit omissa kodeissamme, jotta emme vahingossakaan rikkoisi niitä lukuisia sääntöjä, jotka Taleban naisille asetti. Taleban löi, kivitti ja ampui kuoliaaksi siskojamme.

– Nyt tämä painajainen on palannut. Olemme menettäneet oikeutemme kävellä kadulla ilman miesseuraa, oikeutemme tehdä töitä, opiskella, puhua julkisesti ja elää kuten ihmiset, viisi järjestöä kirjoitti kannanotossaan. Järjestöjen nimeä ei kerrota suoraan kannanotossa turvallisuussyistä.

Naiset vaativat lisäksi, että valtiot ottavat käyttöön mekanismin, jonka avulla ne voivat dokumentoida ja valvoa Talebanin ihmisoikeusrikkomuksia. Naisten mukaan jo ennen Kabulin valtausta järjestö syyllistyi pakkoavioliittoihin ja seksuaaliseen ja fyysiseen väkivaltaan siviilejä kohtaan.

Lisäksi järjestöt vaativat Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) tutkimaan mahdollisia Afganistanin sotarikoksia ja kaikkia maailman valtioita ja kansalaisjärjestöjä työskentelemään lopettaakseen sukupuoleen perustuvan syrjinnän ja erottelun.

– Kansainvälinen yhteisö saavutti suurta menestystä vapauttaessaan Etelä-Afrikan rasistisesta tyranniasta. Tänään vetoamme maailmaan, jotta (Etelä-Afrikan esimerkkiä) käytettäisiin inspiraationa vapauttamaan Afganistan naisvihamieliseltä tyrannialta, jolla ei ole poliittista, oikeudellista tai moraalista oikeutusta, järjestöt kirjoittavat.