Palvelualojen TES-kierros alkaa syksyllä. Kaupan sopimus päättyy ensin, ravintola-alan sitten. Pohdin, että nyt täytyy vihdoin korjata matalapalkka-alojen jälkeenjäänyttä palkkausta, kun kerran on työvoimapulakin.

Vaan mitä korvani kuulevatkaan? Ensimmäinen asia, mitä TES-neuvotteluista kuulen, ei suinkaan ole, että nyt voisi olla palkankorotusvaraa, vaan että työnantajaliitto haluaa poistaa sunnuntaikorvauksen. Ei ole todellista!

Työnantajaliitto halusi aikanaan ehdottomasti vapaat aukioloajat kauppoihin, myös sunnuntaisin. Aukioloajat vapautuivat v. 2016 alussa. Melkein välittömästi sen jälkeen alkoi työnantajapuolen valitus, että sunnuntait tulevat liian kalliiksi pitää auki, sunnuntailisät pitää poistaa. Tuota… mitäh?

Palvelualan palkat ovat matalat, ja todella moni ei saa kokopäivätyötä vaikka haluaa. Sunnuntailisän poisto tarkoittaa helposti kokonaisansion 10–15 prosentin laskua, osa-aikaiselle enemmänkin. Tällä ei todellakaan saada alalle lisää työntekijöitä!

Tämä palkanalennushan menisi toki sitten muidenkin alojen neuvottelupöytien läpi, kunhan pää saataisiin auki.

ILMOITUS

Kompensaatiota peruspalkkaan en usko tulevan – oikeastiko 10–20 % palkankorotukset? Eipä ole kompensaatiosta puhuttukaan, mutta eiköhän sieltä joku 5 senttiä tunnille löytyisi.

Mitäpä, jos ei koskettaisi sunnuntaikorvauksiin.

Tekisi mieleni sanoa työntekijäpuolen neuvottelijoille, että jos sunnuntailisän poisto mainitaan, nouskaa pöydästä ja ehdottakaa, että palataan sitten, kun voidaan neuvotella molempia osapuolia hyödyttävistä asioista: miten lisätään palvelualojen houkuttelevuutta (vinkki: palkat!), miten saadaan alalle kokoaikaisia työpaikkoja, miten työntekijät jaksamaan töissä, työaikaergonomia, työaika-autonomia…

En ole valmis alentamaan alani, tai minkään alan, palkkoja 10–15 prosentilla. Oletko sinä?

Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.