Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton Mustajärvi perää puolueeltaan päätöstä suhtautumisessa liittoutumattomuuteen.

Vasemmistoliiton lappilaista kansanedustajaa Markus Mustajärveä on kuluneen viikon työllistänyt tuore puolustusselonteko ja sen tausta-aineistojen penkominen. Hän on eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen.

– Työtä on teettänyt myös Afganistan-operaation eri vaiheiden ja mahdollisten seurausten arviointi, Mustajärvi kertoo Kansan Uutisille.

Ratkaisun aika

”Ratkaisu tulee eteen hyvinkin pian, jos asioita juoksutetaan tällä vauhdilla”.

Puolustusselontekoa Mustajärvi pitääkin vasemmistoliitolle tärkeimpänä eduskunta-asiana kuluneella viikolla.

– Kannattaa huomata, ettei tasavallan presidentti Sauli Niinistö sattumalta tavannut Ranskan presidentti Macronia juuri nyt, hän tähdentää.

– Suomi on jo monessa mukana: pysyvä rakenteellinen yhteistyö, Ranskan interventioaloite, puolustusrahasto. Nyt halutaan tiivistää ja syventää yhteistyötä entistä enemmän.

ILMOITUS

Mustajärvi painottaakin sitä, että vasemmistoliiton tulee päättää, hyväksyykö se sotilaallisesta liittoutumattomuudesta luopumisen.

– Se ratkaisu tulee eteen hyvinkin pian, jos asioita juoksutetaan tällä vauhdilla, hän arvioi.

Tärkeitä lukuja

Viikon toiseksi tärkeäksi asiaksi Mustajärvi nostaa arktisen strategian käsittelyn.

– Kiinnostukset ja arvotukset varmaan vaihtelevat edustajittain. Joillekin tärkein asia saattoi olla kehityspolitiikka, kotouttaminen tai arktinen strategia, hän sanoo.

Liian vähälle huomiolle hänen mielestään tällä viikolla on jäänyt kahdet keskeiset numerot. Toiset ovat valmisteilla oleviin mittaviin hävittäjähankintoihin liittyvät luvut. Hänestä oikeat hinnat ovat kadoksissa.

– Esimerkiksi eurooppalaisista lehdistä tai vaikkapa Yhdysvaltain liittovaltion tarkastusviraston raporteista saisi hyvää vertailuaineistoa, hän vinkkaa medialle.

– Myös EU:n talouspolitiikassa bondeja sanottiin ensimmäisen kerran bondeiksi. Sen merkitys pitäisi avata kansalaisille.

Historiaa ja kuvia

Mustajärven kulttuurivinkki tälle viikolle on kirja.

– Sain tiistaina Rakennusliiton eläkeläisten tilaisuudessa Hakaniemessä vieraillessani lahjaksi Ihmisiä ja telineitä-kirjan (Keijo Rantanen ja Marita Viinamäki). Historiaa ja puhuttelevia kuvia, hän kuvailee.