Lehtikuva/Hoshang Hashimi

Sotilaallinen liittoutumattomuus tukee, ettei Suomi joudu sotaan. Kaiken varalta meillä tulee kuitenkin olla oma, uskottava puolustus, vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa todettiin.

Suomen pitää ottaa opiksi Afganistanin-operaatiosta ja laatia asiasta perusteellinen selvitys, esitti kansanedustaja Markus Mustajärvi, kun eduskunta käsitteli valtioneuvoston puolustusselonteon torstaina.

– Demokratia on vaikea vientituote, eikä sen juurruttaminen onnistu väkivalloin. Suomen paras anti on siviilikriisinhallinnassa, kehitysyhteistyössä ja koulutusyhteistyössä, vasemmistoliiton ryhmäpuheen pitänyt Mustajärvi sanoi.

Afganistaniin lähtemistä olisi Mustajärven mukaan pitänyt aikoinaan miettiä kriittisemmin, ja kriittisyyttä tarvitaan vastaavissa tilanteissa myös jatkossa.

Lisäksi Mustajärvi nosti esiin huolen maanpuolustuksen siviili- ja sotilashenkilöstön jaksamisesta.

– Jo nyt puolustusvoimien siviili- ja sotilashenkilöstö kamppailee jaksamisongelmien kanssa. Ylimitoitetuilla ja väärin kohdennetuilla hankinnoilla voidaan vaarantaa maanpuolustuksen muu perusta.

ILMOITUS

Hän huomautti, että esimerkiksi HX-hankkeen myötä puolustusministeriön pääluokan menot nousivat yhdessä vuodessa 56 prosenttia ilman, että henkilöstöongelmia olisi ratkaistu.

Hyvin hoidettu ulko- ja turvallisuuspolitiikka luo Mustajärven mukaan perustan sille, ettei Suomi joudu sotaan. Sotilaallinen liittoutumattomuus tukee tätä.

– Kaiken varalta meillä tulee kuitenkin olla oma, uskottava puolustus. Tällä hetkellä se perustuu asevelvollisuuteen ja vahvaan, koulutettuun reserviin sekä korkeaan maanpuolustustahtoon.