Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Orpo kiitti pääministeriä siitä, että asia tuli selväksi.

Koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti kuten hallitus on luvannut. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo pitävänsä siitä itse huolta. Hänen mielestään järkevintä olisi korvata kunnille kustannuksia nopeasti ja jälkikäteen korjata, jos arvio ei ollut oikea tässä vaiheessa vuotta.

– Haluan lähettää sen vakaan luottamuksen viestin siitä, että nämä tullaan korvaamaan. Vaikka nyt ei pystytä ennustamaan tulevaisuuden kustannuksia, niin sitten jälkikäteisesti näin voimme tehdä, Marin sanoi Kuntaliiton järjestämässä puoluejohtajien paneelissa.

Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mukaan kunnille on epäselvää, korvataanko niille esimerkiksi testaamisesta ja jäljittämisestä aiheutuneet kustannukset sataprosenttisesti kuten Marin on luvannut, vai 40–60 -prosenttisesti kuten sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt.

STM:n asetus on lausuntokierroksella parhaillaan.

Marin hiukan kimmastui Karhusen puheenvuorosta.

ILMOITUS

– Toivon, että tällaista keskustelua ei jatketa, eikä lähetetä kunnille sellaista viestiä, että ikään kuin hallitus ei tästä sitoumuksesta pitäisi kiinni. Kyllä me pidämme.

Myös muut paneelissa mukana olleet hallituspuolueiden puheenjohtajat vakuuttivat hallituksen sitoutuneen siihen, että kustannukset korvataan täysimääräisesti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti, ettei epäselvyyttä keksitty tässä paneelissa, vaan se oli STM:n asetukseen perustuva viesti.

– Nyt oli tärkeää kuulla, että hallitus tulee toimimaan eri tavalla kuin mikä on STM:n linja tässä asiassa ja kunnat saavat täyden korvauksen niiden toteutuneiden oikeiden kulujen mukaan. Tämä on herättänyt suurta huolta, ja on hyvä, että tämä tuli nyt selväksi, Orpo kiitti.

Kuntien tulevaisuus keskustelun aiheena

Puolueiden puheenjohtajat ottivat keskiviikkona mittaa toisistaan Kuntaliiton järjestämässä Kuntamarkkinoiden paneelissa.

Kipakkaakin keskustelua käytiin lisäksi kuntien tulevaisuudesta, työllisyydestä, taloudesta ja palveluista. Kuntien rooli muuttuu, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueille ja toisaalta työvoimapalvelut siirtyvät kunnille.

Mukana keskustelussa olivat Marinin ja Orpon lisäksi, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Keskustaa edusti varapuheenjohtaja Petri Honkonen, koska puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on sairastunut.