Lehtikuva/Emmi Korhonen

Andersson muistuttaa Sipilän hallituksen toimista: ”Oikeisto leikkasi työntekijöiltä, lapsilta, eläkeläisiltä, sairailta, opiskelijoilta ja pienituloisilta”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson arvostelee Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon tiistaina antamia lausuntoja.

Andersson tulkitsee Purran ja Orpon kertoneen avoimesti, mitä oikeistohallituksen valtaantulo tarkoittaisi: valtavia leikkauksia suomalaisten hyvinvointiin.

Purra ja Orpo kohtasivat tiistaiaamuna politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa. He tarjosivat talouskuria ja verokevennyksiä.

”Suomi on velkaantunut verrokkimaita hitaammin”.

”Suomella menee hyvin”

Andersson ihmettelee lausuntoja tilanteessa, jossa Suomen taloudella menee varsin hyvin.

– Työllisyystilanne on jo parempi kuin ennen koronaa, investointiaste on korkea ja talous kasvaa voimakkaasti, Andersson muistuttaa sosiaalisessa mediassa.

ILMOITUS

– Tämän lisäksi näyttää myös siltä, että Suomen julkinen velkaantuminen olisi taittumassa jo huomattavan paljon aikaisemmin, kuin mitä on ennakoitu ja ennen asetettua 2020-luvun puolivälin tavoitetta.

Andersson viittaa muun muassa Pellervon taloustutkimuksen tiistaina julkaisemaan ennusteeseen, jonka mukaan velkaantuminen taittuisi jo kuluvana vuonna. Hän tulkitsee ennusteiden perusteella, että Suomi on onnistunut koronakriisin taloudellisessakin hoidossa erinomaisesti.

– Talouden romahdus oli meillä pienempi, kuin monissa verrokkimaissa, ja palautuminen on ollut hyvin nopeaa, Andersson sanoo.

Toisella planeetalla?

Andersson arvioi opposition elävän jollain toisella planeetalla.

– Eilen kaksi porvaripuolueen puheenjohtajaa kohtasivat toisensa väittelyssä, jossa he yhdessä kertoivat miten paljon suunnittelevat leikkaavansa kaikilta, mikäli pääsevät valtaan. Kokoomus on koko vaalikauden ajan esittänyt miljardiluokan leikkauksia toimeentulotukeen, ansiosidonnaiseen, eläketurvaan ja asumistukeen, hän ihmettelee.

– Riikka Purra taas sanoi, että seuraava hallitus joutuu tekemään ”päätöksiä, joiden rinnalla Sipilän kikyt kalpenevat”. Mistään pakosta ei tietenkään ole kysymys, vaan Purra ja Orpo HALUAVAT leikata julkisia menoja ja yrittävät syyttää asiasta hallitusta, vaikka kyse on heidän omista poliittisista linjauksistaan ja valinnoistaan.

Hyvä muistutus menneestä

Andersson pitää sinänsä hyvänä sitä, että Purra nosti itse esiin kikyn ja politiikan, jota perussuomalaiset tekivät viimeksi hallituksessa ollessaan.

– Silloin oikeisto leikkasi työntekijöiltä, lapsilta, eläkeläisiltä, sairailta, opiskelijoilta ja pienituloisilta. Ehkä Purra ja Orpo tällä kertaa kertovat suomalaisille jo vaalien yhteydessä, keneltä kaikilta haluavat leikata ja kuinka paljon, Andersson toivoo.

Hän kuitenkin arvioi, että nykyisten talouslukujen valossa Orpon ja Purran leikkauspuheelta on sulanut pohja pois muun muassa onnistuneen koronakriisin hoidon vuoksi.

– Suomi on velkaantunut verrokkimaita hitaammin ja hyvinvoinnin peruspilarit ovat pysyneet kunnossa, Andersson muistuttaa.

– Hallituksen toimilla Suomen työllisyys on korkealla ja velkaantuminen taittuu ennakoitua nopeammin.

Hän arvioi, että Purran ja Orpon puheissa on kyse poliittisista ja ideologisista päämääristä.