Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Porvarijohtajien vaihtoehto on menokuri ja veronkevennykset.

Miten sujuisi kahden suurimman oppositiopuolueen yhteistyö porvarihallituksessa? Sitä tunnusteltiin tiistaina politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa, jossa kohtasivat kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Hallitusyhteistyön kipukohdat liittyisivät suhtautumiseen Euroopan unioniin, yleensä kansainvälisyyteen ja työperäiseen maahanmuuttoon. Yhteistä taas löytyisi verotuksen keventämisessä, jota samaan aikaan säestäisi paluu talouskuriin muilta osin.

Vuonna 2017 kokoomus yhdessä keskustan kanssa kieltäytyi jatkamasta samassa hallituksessa perussuomalaisten uuden johdon kanssa. Puheenjohtajaksi valittiin silloin Jussi Halla-aho, jonka linjaa Purra nyt jatkaa.

Kokoomuksen Orpo vetosi silloin arvopohjaan. Nyt Orpo pitää hallitusyhteistyötä mahdollisena, vaikka perussuomalaisten uuteen puheenjohtajistoon valittiin Suomen Sisun johtotehtävissä vaikuttava kansanedustaja Mauri Peltokangas. Nyt arvojen lisäksi vaikuttavat asiat.

– Siinä vaiheessa kun joskus hallituksesta neuvotellaan, määritellään mikä on kokonaisuus, löytyykö asiakysymyksistä kyky rakentaa luottamusta ja hallitusohjelmaa. Luottamus on erittäin iso kysymys, Orpo pyöritteli.

ILMOITUS

Orpon tavoin Purra oli sitä mieltä, että nykyiselle hallitukselle tulisi kehittää vastavoima, mutta ei halunnut ottaa kantaa seuraavaan hallitukseen.

Oppositiojohtajat haukkuivat Sanna Marinin hallituksen talouspolitiikkaa ja velkaantumista. Orpolle tuotti Purraa enemmän vaikeuksia sanoa suoraan, että vaihtoehto tarkoittaisi myös leikkauksia. Orpon mukaan tarvitaan ”menokuri”.

– Valtion budjetin loppusumma on noussut tämän hallituksen toimesta jo kahdeksalla miljardilla. Se on aivan käsittämätön summa. Ei Suomen ongelmia voi ratkaista ottamalla jatkuvasti lisää velkaa.

Orpo kierteli sanaa ”leikkaukset”. Hän sanoi olevansa varma, että budjetista löytyy paljon kohteita, joita voidaan tehdä järkevämmin. Sellaiseksi hän nosti asumistuen.

Asumistukimenot säästökohteeksi

Purra sanoi suoraan, että ”velkasuhteen tasapainottaminen” ja ”talouskuri” tarkoittavat joko leikkauksia tai ”jotain muuta”.

– Kokoomusta ja perussuomalaisia yhdistää se, että meidän molempien mielestä Suomen kokonaisveroaste on liian korkea. Näemme, että sen laskemisella olisi saavutettavissa erilaisia hyötyjä, joista osa dynaamisia.

– Ymmärrämme, että kokoomus näissä säästöpuheissaan pyrkii välttelemään sitä tosiasiaa, että hyvin todennäköisesti se olisi leikkaus. Yleensä leikkaukset ovat niitä, joilla kokoomus eteenpäin lähtee ja sitten piilottaa ne johonkin muualle.

Myös Purra nimesi yhdeksi säästökohteeksi asumistukimenot. Toinen on julkisen sektorin ”tiivistäminen”. Säästöjä on hänen mukaansa saatavissa julkisen sektorin niistä toiminnoista, jotka eivät ole kaikkein tärkeimpiä.

Purran mukaan seuraava hallitus joutuu kuitenkin tekemään leikkauksia niin, että Juha Sipilän hallitus kikyineen kalpenee niiden rinnalla. Sosiaaliturvaleikkaukset hän kuitenkin sulki pois keinovalikoimasta ja painotti jälleen veronkevennyksiä.

Lopulta Orpokin myönsi, että seuraava hallitus joutuu tekemään myös leikkauksia ”tähän ylettömään velkarahan jakamiseen”.

– Kokoomus pystyy tarvittaessa leikkaamaan, mutta ensin me haluamme lisää työtä ja tuloja suomalaisille, jotta ei tarvitsisi leikata kaikkein tärkeimmistä asioista.