Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hallitus sai torstaina päätökseen neuvottelut ensi vuoden budjetista.

Hallituksen budjettiriihessä tekemien päätösten kääntely ja vääntely alkoi kunnolla perjantaina. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hyökkäsi voimakkaasti hallituksen päättämää exit-veroa vastaan. Vasemmistoliitto on ajanut veroa pitkään, ja nyt siitä tehtiin päätös.

Exit-veroa kutsutaan myös maastapoistumisveroksi, mutta todellisuudessa sillä tilkitään mahdollisuudet välttyä luovutusvoittoveroilta verotuksellista asuinpaikkaa vaihtamalla. Verolla siis varmistetaan, että kaikista Suomessa kerrytetyistä omaisuuden arvonnousuista maksetaan luovutushetkellä verot Suomeen.

Orpo linjasi perjantaina Twitterissä, että kokoomus tulee poistamaan veron, jos se on seuraavassa hallituksessa. Tämä kirvoitti vasemmistoliiton puheenjohtajalta, opetusministeri Li Anderssonilta ytimekkään kommentin.

– Kokoomuslaiset budjettiriihestä: 1. Ovat pettyneitä siihen, että hallitus ei leikannut kaikkein köyhimmiltä. 2. Vastustavat toimia, joilla puututaan kaikkein rikkaimpien verovälttelyyn. Tämän selkeämmäksi ei voi mennä. Politiikassa on todella kyse arvoista, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Asiantuntijat eivät suitsuta ilmastopäätöksiä

Hallituspuolueet kertoivat eilen tehneensä merkittäviä ilmastopäätöksiä, joilla Suomi saadaan tielle kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035. Hallitus haki kolmipäiväiseksi venyneessä riihessä 11 megatonnin päästövähennyksiä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan neuvotteluissa päätetyillä toimilla päästöt vähenevät tätä enemmän, 14–15 megatonnia.

ILMOITUS

Ylen haastattelemat asiantuntijat pitivät päätöksiä kuitenkin riittämättöminä. Etenkin liikenteen kohdalla tarvittavia toimia ei heidän mukaansa tehty.

– Hyvä, että sopimus syntyi. Mutta päästövähennysten määrä olisi voinut olla kunnianhimoisempi, muotoili ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen Ylelle.

Keskustan vaatimuksesta yksi tärkeimmistä ohjauskeinoista eli veronkorotus jäi uupumaan. Keskustanaisten Twitter-tilillä jakama kuva puolueelle tärkeistä asioista kertoi paljon. Kuva poistettiin tililtä vielä perjantain aikana, mutta sosiaalisessa mediassa asioiden poistaminen ei tarkoita niiden katoamista.

Yle kertoi perjantaina, että Jyväskylään lentävä virolainen lentoyhtiö NyxAir saa yhdestä edestakaisesta lennosta Jyväskylään 5 577 euroa liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Nykyisillä matkustajamäärillä valtion tuki on noin tuhat euroa per matkustaja.

Budjettiriihessä hallitus sitoutui jatkamaan ostoliikennettä muun muassa Jyväskylään ensi vuoden syksyyn asti. Finnair lakkautti lennot Helsinki-Vantaalta Joensuun, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Kajaanin ja Kemi-Tornion lentokentille keväällä, koska ne eivät ole taloudellisesti kannattavia. Nyt valtio tukee keskellä ilmastokriisiä lentoliikennettä näille kentille.