Hannele Korhosen toimenkuva tuo katsojan ulottuville moniulotteisen kansainvälisen näyttämön.

Näin pilvet kuolevat on hyvä ja tehokas nimi Tuija Halttusen käsikirjoittamalle ja ohjaamalle kelpo dokumentille. Sen keskiössä oleva Hannele Korhonen työskentelee Suomen Ilmatieteen laitoksella tutkimusprofessorina. Koulutukseltaan hän on teoreettinen fyysikko.

Korhonen tiimeineen liittyy kansainväliseen hankkeeseen, jonka aloite tulee kuivuudestaan tunnetusta Arabiemiraateista.

Tarkoituksena on saada vettä aavikolle – siis pilviä ja sadetta alueelle, jossa niitä ei yleensä esiinny. Korhoselle myönnetään projektiin 1,5 miljoonan dollarin apuraha.

Maallikon korvissa projekti kuulostaa lähinnä science fictionilta. Mutta eipä ole edes uusi idea – eräästäkin kotikemististä on tehty jopa Hollywood-filmi (Sateentekijä, 1955, pääosassa Burt Lancaster).

Tutumpi juttu on amerikkalaisten vaikuttaminen monsuunisateisiin Vietnamissa 1967–1972. Eli pilvet sodankäynnin välineenä, mikä kerrotaan myös dokumentissa.

ILMOITUS

Hannele Korhosen kollegan Jarmo Koistisen nimen yhteydessä valkokankaalla loistaa hetken mairittelevasti sanapari ”pilvien ystävä”.

Koistinen muistelee huvittuneena Donald Trumpin aprikointia: eikö armeija voisi käyttää ydinasetta lähestyvän hurrikaanin eliminoimiseksi?

Ei onnistu, pilvet ovat mahtavampia, kuittaa Koistinen.

Ilmakehän manipulointiin liittyvät eettiset kysymykset ovat jo dokumentin lähtökohdissa itsestäänselvyys, ja ne mietityttävät myös Korhosta.

Enemmän kuin varsinainen ilmastodokumentti Näin pilvet kuolevat on ennen muuta antoisa henkilökuva asialleen omistautuneesta kunnianhimoisesta, alallaan arvostetusta tiedenaisesta ja hänen maailmastaan.

Käsikirjoittaja-ohjaajan lähestymistapa on hillityn neutraali, asiapitoisuuden ehdoilla viisaasti diplomaattinen, katsojaa pohdiskelemaan haastava. Ja hyvä niin, kun ollaan näinkin isojen asioiden äärellä. Visuaalisesti dokkari on paikoin erittäin vaikuttava.

Pilviä koskeva aivan tuore tutkimustieto ei ymmärrettävästi kuulu dokumentin antiin, mutta on sitäkin kiinnostavampi ja sopii tähän yhteyteen. Asialla ovat olleet Imperial College Londonin ja University of East Anglian tutkijat.

He muistuttavat linjauksissaan tulevaisuuteen liittyvistä epävarmuustekijöistä, mutta tämä sanotaan suoraan: viimeisimmät tutkimustulokset viittaavat siihen, että pilvet erittäin todennäköisesti paitsi vahvistavat (amplify), ajan myötä myös pahentavat (exacerbate) maapallon ilmaston lämpenemistä.

Artikkeli raportista on julkaistu Space.com -verkkosivustolla 21.7. 2021.

Näin pilvet kuolevat. Ensi-ilta elokuvateattereissa 10.09.2021.