Lehtikuva/Minna Raitavuo

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta teki viime vuosikymmenellä kolme kyselyä, joiden tulokset kertovat tieteen tekijöihin kohdistuvan häiritsevän ja uhkailevan palautteen yleistymisestä. Muun muassa maahanmuuton ja sukupuolen parissa toimivia tutkijoita mustamaalataan ja trollataan.

Uhkailu ja häirintä kohdistuu etenkin naisiin.

Viime viikolla säännöllisesti toistuvissa tiedesodissa käytiin taas yksi kierros. Aiemmista se poikkesi siinä, että yksittäistä tutkijaa ja tutkimusta ei nostanut tikunnokkaan kukaan tunnetuista oikeistopopulistisista poliitikoista vaan arvostettu journalisti. Kulttuurin tutkimuksesta löytyi moitittavaa pelkästään Suomen Akatemian rahoittaman hankkeen nimen perusteella.

Aivan kuten maahanmuuttokeskustelussa, myös tiedekeskustelussa toistuu sama kaava: ensin hätkähdyttävät oikeistopopulistit, mutta sitten heidän puhetapansa leviää laajemmalle. Täysin sopimattomina pidetyt asiat normalisoituvat vähitellen.

Kaikukoppana toimii sosiaalinen media ja sitä vahvistaa kaiken kaikkiaan koventunut yhteiskunnallinen ilmapiiri.

ILMOITUS

Suomen Akatemia joutui oikomaan käsitystä, että se lappaa mielin määrin rahaa outoihin hankkeisiin sitä mukaa kun tutkijat kehtaavat pyytää.

Todellisuudessa tutkimusrahoitus on monen kiven takana. Kansainväliset asiantuntijapaneelit arvioivat tutkimushakemukset tieteellisen laadun näkökulmasta. Arviointipaneelit keskustelevat niistä, antavat arvosanan ja lausunnon sekä asettavat hakemukset paremmuusjärjestykseen. Tältä pohjalta tutkimusyhteisön jäsenet tekevät rahoituspäätökset.

Kysymys ei ole siitä, eikö julkisen rahan käyttöä saisi tältäkin osalta arvioida ja arvostella. Mutta kuten Itä-Suomen yliopiston yliopistoyhteisö maanantaina otti kantaa, ”hyvä keskustelu perustuu asialliseen ja rakentavaan kommentointiin”.

Kommentoijalla tulisi olla edes jonkinlaiset tiedot kritisoimastaan aiheesta eikä kritiikki voi pohjautua vain tutkimushankkeen otsikkoon.

Häirinnän tavoitteena on vaientaa tutkijat aivan kuin autoritaarisissa maissa sen tekee valtiovalta. Tätä ei voi hyväksyä.

Politiikan toimittaja