Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi elokuussa mittavan ilmastoraporttinsa ensimmäisen osan. Sen tulokset eivät olleet yllättäviä, mutta raportin viesti on vakavampi kuin koskaan aiemmin.

Todistamme parhaillaan nopeaa, laaja-alaista ja kiihtyvää ilmaston lämpenemistä, jolla on peruuttamattomia seurauksia elämälle maapallolla.

Kulunut vuosikymmen on ollut lämpimämpi kuin kertaakaan jääkauden jälkeen. Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet, ja ihmisen toiminnan yhteys niiden lisääntymiseen on raportin mukaan kiistaton.

Tämä vuosikymmen on ilmastonmuutoksen kannalta ratkaiseva.

Ilmastotutkijoiden mukaan toivoa kuitenkin on. Jos pääsemme hiilineutraaliuteen viimeistään 2050 mennessä, on mahdollista, että ilmaston lämpenemistä saadaan hidastettua.

ILMOITUS

EU on sitoutunut lain tasolla tähän tavoitteeseen. Heinäkuussa Euroopan komissio julkisti historiallisen suuren ilmastolakipaketin hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi.

Paketin käsittely käynnistyy EU-parlamentissa tänä syksynä. Kyseessä on valtava kokonaisuus, jonka lainsäädäntöesityksistä neuvotellaan parlamentin, komission ja jäsenmaiden kesken tulevien vuosien aikana.

Hiilineutraaliustavoite tarkoittaa isoja rakenteellisia uudistuksia. Niitä on tulossa useille sektoreille, kuten päästökauppaan ja uusiutuvaan energiaan.

Komissio esittää esimerkiksi päästökaupan laajentamista meri- ja tieliikenteeseen, fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristämistä ja metsien hiilinielujen kasvattamista.

Jotta hintojen nousu ei vahingoittaisi eniten niitä, jotka jo muutenkin kamppailevat toimeentulosta, komissio ehdottaa sosiaalista ilmastorahastoa.

Alkavat neuvottelut näyttävät pitkälti, pystyykö EU vastaamaan ilmastokriisiin. Maailman johtavien ilmastotutkijoiden viesti on selvä: nyt tarvitaan nopeita, riittäviä ja pysyviä päästövähennyksiä.

Toivoa on, kunhan aikaa ei hukata jarrutteluun tai päätösten vesittämiseen.

Europarlamentaarikko

GUE/NGL