Lehtikuva/Emmi Korhonen

Pääministeri Sanna Marinin mukaan päästöt vähenevät 14–15 megatonnia.

Suomi on matkalla maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson iloitsi budjettiriihen lopputulosta.

Hallitus haki kolmipäiväiseksi venyneessä riihessä 11 megatonnin päästövähennyksiä. Pääministeri Sanna Marinin mukaan neuvotteluissa päätetyillä toimilla päästöt vähenevät tätä enemmän, 14–15 megatonnia.

Budjettiriihtä jumiuttanut ilmastoriita ratkaistiin perälaudalla. Nyt päätettyjä toimia arvioidaan ensi vuoden maaliskuussa ministeriöiden, tutkimuslaitosten ja Ilmastopaneelin kanssa. Jos ne eivät riitä hiilineutraaliuspolulla, hallitus päättää lisätoimista.

– Koska kyse on kaikkien ihmisten tulevaisuudesta, varaa riskinottoon ei ole. Ehdoton vaatimuksemme oli, että päästövähennysten riittävyydestä saavutetaan tarpeellinen varmuus, Li Andersson totesi.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto saavutti merkittävän voiton verovälttelyn vastaisessa työssä, kun Suomessa otetaan käyttöön puolueen pitkään vaatima exit-vero.

ILMOITUS

– Meille kaikille elintärkeiden hyvinvointipalveluiden rahoitus vahvistuu, kun aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan aiempaa tehokkaammin.

Exit-veroa kutsutaan myös maastapoistumisveroksi, mutta todellisuudessa sillä tilkitään mahdollisuudet välttyä luovutusvoittoveroilta verotuksellista asuinpaikkaa vaihtamalla. Verolla siis varmistetaan, että kaikista Suomessa kerrytetyistä omaisuuden arvonnousuista maksetaan luovutushetkellä verot Suomeen.

Tällainen vero on käytössä useissa maissa, muun muassa Tanskassa, Norjassa ja Yhdysvalloissa, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen kommentoi aiemmin tänään Twitterissä.

Hallitus päätti myös kaivosverosta.

Ennen budjettiriihtä julkisuudessa olleista asioista poliisin määrärahat nousevat tästä vuodesta ja tiedeleikkaukset peruttiin.