Lehtikuva/Roni Rekomaa

Li Anderssonin mielestä hallitus ei ole kriisissä.

Hallituksen johtoviisikko on aloittanut uudet neuvottelut budjettiriihen jumittaneesta ilmastokiistasta. Keskusta ja vihreät eivät löytäneet kompromissia myöhään keskiviikkoiltaan kestäneissä neuvotteluissaan. Nyt sovintoa haetaan jälleen kaikkien hallituspuolueiden kesken.

Keskustan mielestä hallituksella on jo koossa paketti, jolla päästään hallituksen tavoittelemaan hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035. Vihreät ja myös vasemmistoliitto haluavat varmuuden paketin vaikuttavuudesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Säätytalolle tullessaan, että ratkaisuja haetaan edelleen.

– Vasemmistoliitto haluaa sellaisen paketin, jolla saadaan riittävällä varmuudella päästövähennyksiä aikaiseksi. Olemme luottavaisia sen suhteen, että ratkaisuja myös löydetään.

Andersson kiisti, että hallitus olisi kriisissä.

ILMOITUS

Pääministeri Sanna Marin kertoi keskustan ja vihreiden tehneen illalla toisilleen kompromissiesitykset ja nyt aamupäivällä koko viisikko kokoontui käsittelemään sitä, syntyykö niiden pohjalta kaikille hallituspuolueille kelpaava kokonaisuus.

Marin poistui neuvotteluista keskiviikkona iltapäivällä, mikä herätti ihmetystä. Hän perusteli asiaa sillä, että viisikon kesken oli käyty samoja asioita läpi jo kuusi päivää.

– Yleensä se, että koettaa jotain muuta kenties liikauttaa neuvotteluja eteenpäin.

Pääministeri peräsi kaikilta yhteistä tahtoa että sopu syntyy. Hänen omasta mielestään ratkaisun elementit ovat jo pöydällä eikä erimielisyys ole suuri.

– Nyt on kysymys siitä, löytyykö kaikilta puolueilta tahtoa ja kykyä muodostaa yhteinen kompromissi. Kyllä tämä minun mielestäni on jo liian pitkäksi venynyt asian mittaluokkaan nähden.

Vasemmisto ja vihreät vaativat perälautoja

Marin piti kiinni siitä, että kiistan mittaluokka on 0,2 megatonnin päästövähennys 11 megatonnin kokonaisuudessa. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat olleet tästä eri mieltä. Niiden mielestä kyse ei ole desimaaliluvuista vaan paketin uskottavuudesta. Ne haluavat varmuuden siitä, että jos päästövähennykset eivät toteudu suunnitellusti, silloin otetaan käyttöön kovempia keinoja.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mielestä jo nyt neuvoteltu paketti täyttää hallitusohjelman ilmastotavoitteet ja menee ylikin.

– Kärsivällisyyttä tarvitaan. Kun ilmastonmuutoksen torjunnan toimet tähtäävät vuoteen 2030 ja 2035, niin meillä on nyt aikaa ottaa se hetki, että kaikki voivat vakuuttua, että tuo neuvoteltu kokonaisuus voisi edetä.