Emma Grönqvist

Jussi Saramon mukaan vastakkainasettelu ei ole ammattiryhmien vaan vahvan pohjoismaisen julkisen sektorin ja leikkausten välinen.

Yle julkaisi maanantaina kansanedustajille tekemänsä kyselyn siitä, pitäisikö sairaanhoitajien palkkaa nostaa muita enemmän. 115 vastanneesta enemmistö oli sitä mieltä, että pitäisi.

Kysely, tai pikemminkin sen vastaukset, nostattivat arvostelua, että poliitikot puuttuvat taas palkkaneuvotteluihin samalla tavalla kuin kokoomuksen vuoden 2007 Sari Sairaanhoitaja -kampanjassa.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen oli yksi niistä, jotka kannattivat palkankorotuksia hoitajille.

– Silloin tavoitteena pitää olla palkankorotukset, koska sote-ammattilaisten palkat ovat pienet ja alan vetovoima heikkenee. Poliitikot eivät päätä minkään ammattiryhmän palkoista, mutta julkisen sektorin rahoituksella se voidaan mahdollistaa, Pekonen kommentoi seuraavaa kierrosta.

Hän väläytti mahdollisuutta korotuksen erillisrahoitukseen valtion ensi vuoden budjetista.

ILMOITUS

– Koronakriisin aikana kunnille annettiin rahaa koronasta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi. Joillakin paikkakunnilla näitä rahoja käytettiin myöskin hoitoalan palkkaukseen. Tehtiin kertakorvauksia, mutta ei suinkaan kaikkialla. Näin se kyllä mahdollistuisi sieltä valtion budjetista.

”Monet eri ammattilaiset ansaitsevat kunnon korotukset”

Pekonen palasi asiaan keskiviikkona Twitterissä. Hän kertoo vastanneensa, että sote-alalla ei työskentele pelkästään lääkäreitä ja sairaanhoitajia vaan myös esimerkiksi lähihoitajia ja laitoshuoltajia.

”On myös muistettava, että julkisella sektorilla on laajemminkin työn vaativuuteen ja tärkeyteen nähden matalat palkat ja monet eri ammattilaiset ansaitsevat kunnolliset palkankorotukset.”

Pekosen mukaan hän oli sanonut myös, ettei palkankorotuksista päättäminen kuulu poliitikoille.

”Mutta kun puhutaan julkisen sektorin työntekijöistä, pitää muistaa, että poliitikot määrittelevät käytettävissä olevan budjetin. Eli myös ne rahat, joilla on mahdollista tehdä palkankorotuksia.”

”Seuraavan kerran kun joku puhuu julkisen sektorin paisumisesta, supistamisesta tai leikkaamisesta on syytä muistaa, että julkinen sektori maksaa mm. sairaanhoitajien, poliisien ja lastenhoitajien palkat. Nämä yhteiskunnan kannalta tärkeät ammattilaiset eivät ole taakka tai kuluerä vaan yhteiskuntamme hyvinvoinnin ja tasa-arvon perusta.”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo huomautti Pekosen ketjuun, että ”vastakkainasettelu ei ole hoitajien ja vaikkapa varhaisvatuksen opettajien tai laitoshuoltajien välinen, vaan vahvan pohjoismaisen julkisen sektorin ja leikkausten välinen”.