Jussi Joentausta

Keskusjärjestön mukaan työnantajien asenteissa on korjattavaa, sillä maahanmuuttajien, osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on osoittautunut vaikeaksi.

SAK patistaa tiistaina budjettineuvotteluihin kokoontuvaa hallitusta tekemään rohkeita satsauksia osaamiseen ja koulutukseen. Sen sijaan työttömyysturvan leikkaaminen ei ratkaise pulaa osaavasta työvoimasta, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Työttömyysturvan leikkaaminen on väärä lääke työvoimapulaan. Se ei lisää osaavien työntekijöiden määrää vaan vain työttömien ahdinkoa, Eloranta varoittaa.

SAK ehdottaa budjettitavoitteissaan lyhytkestoisten työvoimakoulutusten ja pätevyyskoulutusten tarjonnan lisäämistä sekä nuorten oppisopimuskoulutuksen lisäämistä nostamalla työnantajille maksettavaa koulutuskorvausta.

SAK:n hallituksen mukaan lyhytkestoisten koulutusten lisääminen on nopein tapa helpottaa pulaa osaavasta työvoimasta.

Elorannan mukaan avointen työpaikkojen laadulla on merkitystä siinä, kuinka helposti niihin saadaan palkattua työntekijöitä.

ILMOITUS

– Määrä- ja osa-aikaiset työsuhteet, vuokratyö ja provisiopalkkaiset työt tarjoavat harvoin kunnollisen toimeentulon mahdollisuuksia. Tällaisia työntekijöiden kannalta epävarmoja työsuhteita on valitettavan paljon avoimissa työpaikoissa. Työnantajien on pystyttävä parempaan, jotta työpaikat saadaan täytettyä.

Eloranta tähdentää, että työvoimapulasta kärsivien työnantajien pitää myös itse satsata työntekijöiden kouluttamiseen. Myös työnantajien asenteissa on korjattavaa, sillä maahanmuuttajien, osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on osoittautunut vaikeaksi.

”Työnantajien sanelu ei käy”

Käynnistyneellä sopimuskierrolla SAK pitää tärkeänä, että kaikille työntekijöille saadaan neuvoteltua työehtosopimus ja sen tarjoama suoja ja edut.

Keskusjärjestö pitää valitettavana, että työnantajapuoli näyttää hajauttavan sopimuskierroksen ilman tarkempaa suunnitelmaa siitä, miten hajauttaminen tulee toimimaan ja kierros etenemään. Toistaiseksi työnantajilta näyttääkin puuttuvan rohkeutta solmia sopimuksia.

– Emme hyväksy ammattiliittojen ohittamista työntekijöiden työehtojen määrittelyssä. Työehdoista pitää sopia neuvottelemalla, työnantajien yksipuolinen sanelu ei käy, Eloranta painottaa.

Palkansaajat ansaitsevat ostovoiman turvaavat palkankorotukset. Tämän tavoitteen eteen SAK liittoineen tekee työtä tulevalla sopimuskierroksella.