IPS/Desmond Brown

YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetään 23. syyskuuta huippukokous maailman ruokajärjestelmistä. Aihe kiinnostaa Karibian alueen nuoria viljelijöitä, jotka kamppailevat muiden haasteiden ohella vaikeissa sääoloissa.

Ruokaturva, nälkä, luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos liittyvät kaikki kestävään ruuantuotantoon, jota YK-kokouksella tavoitellaan. Itäisen Karibian ja Barbadosin nuoret viljelijät nostivat elokuun seminaarissaan esiin ajankohtaisia pulmia ja ideoita.

Saint Lucian saarella maatalousneuvojana työskentelevä Jeshurun Andrew arvioi, että kasvihuoneista olisi paljon apua äärisäistä kärsivällä alueella.

– Miksi yhteiskunta ei voisi perustaa tietylle alueelle vaikka 50–100 pienen kasvihuoneen keskittymää, josta nuoret voisivat vuokrata niitä käyttöönsä kehityspankkien tuella, hän kyseli.

Andrew painotti, että alueen nuoret ovat nähneet viljelijöiden rimpuilevan hirmumyrskyjen ja muiden vitsausten tuhoisassa kierteessä, joten ryhtyäkseen alalle he tarvitsevat turvaa kovien aikojen varalle.

ILMOITUS

Naisia syrjitään

Naisviljelijöitä tukevan järjestön perustaja Keithlin Caroo muistutti, että sukupuolten tasa-arvo on yhä kaukana alueen maataloudesta.

– Naisille sanotaan, että maatalous ei ole korkeissa koroissa tehtävää toimistotyötä, joten emme kuulu alalle, Caroo sanoo. Sukupuolisyrjinnän ohella naisviljelijät kohtaavat samat ongelmat maanhankinnassa ja rahoituksen saamisessa kuin muutkin nuoret.

Caroon mukaan kaupalliset pankit karttavat riskejä ja vaativat vakuuksia, joten niiden sijoitukset maatalouteen jäävät vähäisiksi. Saint Luciassa naisviljelijät ovat päässeet mikrolainajärjestelyyn paikallisen kauppaketjun kanssa.

Luomuviljelijä Mc Chris Morancie Dominikaanisesta tasavallasta nosti esiin ravitsemuksen laadun: Karibiallakin ruokakaupat pursuvat prosessoituja elintarvikkeita ja tarjolla on niukalti paikallisia maataloustuotteita.

– Kilpailu on kovaa, ja meidän on raivattava tilaa luonnonmukaisille tuotteille.

Morancie kertoo näyttäneensä itse esimerkkiä:

– Aiemmin käytin enimmäkseen prosessoituja elintarvikkeita, mutta päätin muuttaa ruokavaliotani. Aloin syödä omia tuotteitani, ja lähipiirini huomasi minussa tapahtuneen muutoksen nopeasti.

Englanninkielinen versio