Eeva Suorlahti

Kotitalousvähennys luotiin torjumaan niin sanottua harmaata työtä, ja se on ihan hyvä juttu – työstä kuuluu maksaa vero. Nyt kotitalousvähennystä voisi kutsua ”luksusvähennykseksi”, kun sen rajoja nostellaan vuosittain.

Satasen omavastuu on täysin silmänlumetta. Tarkennan hieman numeroin, miten pienituloinen eläkeläinen hyötyy siitä. Kansaneläkettä saavan eläke on 665,29 euroa, ja silloin hänelle kuuluu myös takuueläke 173,30 euroa. Yhteensä eläkkeen määrä on tällöin 837,59 ja hänen tällöin maksamansa vero on tasan nolla euroa. Eli kotitalousvähennys ei hyödytä häntä senttiäkään.

Vaikka tuota kotitalousvähennystä saa siirtää tuleville vuosille, jos sitä ei saa käytettyä kuluvana verovuotena, niin tuskin eläkkeensaajan tulot kasvavat tulevina vuosina.

Minimi, jolla eläkeläinen maksaa veroa, kun hänellä on itse ansaittu työeläke, on 1 068,41 euroa, josta hän maksaa veroa 36,90 euroa kuukaudessa. Pitää muistaa, että tällaisen ihmisen tulot menevät pääasiassa normaaliin elämiseen.

Jos joku vielä kehtaa väittää, että tämä suosii myös pienituloisia, kannattaa ottaa Ojalan laskuoppi käteensä ja laskea 12 kertaa 36,90, joka antaa yhteissummaksi 442,80 euroa. Satasen omavastuu on siis vain silmälumetta.

Kun aikoinaan kovalla työllä hankittu mökki vaatisi jotain remonttia, jonka kustannus olisi varmasti yli tuon vuosittain verotettavan summan, tuo pienen eläkkeen saaja ei hyödy siitä koskaan.

Kaipailen kotitalousvähennyksestä avointa ja rehellistä keskustelua.

Pertti Pokki
Laitila