Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Joel Pohjanpalon puskumaali pelasti Suomelle kolme pistettä – ja piti MM-projektin vahvasti hengissä.

Suomen MM-futiskarsinta jatkui lauantaina Kazakstan-ottelulla Helsingin Olympiastadionilla. Viime kevään kaksi karsintapeliä olivat päättyneet tasan, Bosnia-Hertsegovinaa vastaan tuli 2–2-tulos kotona ja 1–1 Ukrainaa vastaan Kiovassa. Iltapäivän ottelusta vaadittiin jo voittoa, jotta kisahaaveet pysyisivät elossa.

Yleisöä oli lehtereille laskettu 10 167 henkeä.

Etukäteen lohkojumbona pidetty Kazakstan oli keskiviikkona napannut Ukrainalta pisteen 2–2-tasurilla. Mikään heittopussi ei vastaan siis asettunut.

Huuhkajat avasi parilla yllätysnimellä. Nuoret Onni Valakari ja Robert Taylor olivat heti kentällä, kun keskikenttähuipuista Glen Kamara kärsi pelikieltoa ja Robin Lod oli loukkaantunut.

Suomen hienoisella hallinnalla aloitettiin. Valmentaja Markku Kanerva käytti tuttua 5–3–2-muodostelmaa. Kansa kannusti Huuhkajia heti voimallisesti. Kazakstan pääsi vartin jälkeen paremmin peliin, toveittain selkeästi painostaenkin.

ILMOITUS

Onni Valakari livahti 19. minuutilla kasvotusten vastustajan maalivahdin kanssa, joka kuitenkin torjui vedon. Suomi alkoi dominoida 25 minuutin kohdilla, vaikka hermoilu paistoikin peliotteista. Pallo pysyi kotijoukkueella. Valakari haki jatkuvasti vedolle, mutta blokit ehtivät eteen. Robert Taylorin ylänurkkaveto (34. min.) oli jo lähellä upota.

Syöttökuvio heti perään oli mallikas, mutta kuti jäi lopulta piippuun. Vikkelä Nikolai Alho oikealla nousi ja ohitti tuon tuosta laitapakin antaen vaarallisia keskityksiä.

Ensi puolisko päättyi maalittomana. Huuhkajille jäi selvästi petrattavaa toisella jaksolla. Maalia odotettiin.

Toinen puoliaika lähti yritteliäästi, puolin toisin. Epävarmuus ja syöttövirheet kuitenkin vaivasivat. Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin kärkiparille ei saatu palloja perille. Mutta 55. minuutilla Valakarin lähiohjauksesta maali oli jo lähellä. Sama juttu Pukilla minuuttia myöhemmin: täpärästi takatolpan ohi.

Vihdoin 60. minuutilla helpotti! Joel Pohjanpalo puski pilkun kohdalta pallon tarkasti takakulmaan – Jere Urosen yhtä tarkasta keskityksestä. Tuiki tärkeä osuma.

Nikolai Alhoa varoitettiin 64. minuutilla. Suomi omaksui puolustavamman peliasenteen johtomaalin jälkeen. Kazakstan piti enemmän palloa, ja yritti muuttaa rytmiään vielä kahdella tuplavaihdolla.

Pelin 78. minuutilla Suomi vaihtoi Valakarin ja Taylorin Urho Nissilään ja Kaan Kairiseen. Ja pari minuuttia myöhemmin Fredrik Jensen korvasi Pohjanpalon. Maalin johto piti turvata tuorein juoksuvoimin.

Viimeinen kymppi mateli hermoja raastavan hitaasti.

Lisäaikaa tuli neljä minuuttia. Suomi vaihtoi vielä Rasmus Schüllerin ja Teemu Pukin pois ja tilalle Tim Sparvin ja Marcus Forssin.

Lopultakin pilli soi! Suomi kaatoi Kazakstanin 1–0. MM-karsinnan ensimmäinen voitto oli saavutettu.

Huuhkajat ei pelannut loistokkaasti, mutta varmanpuoleisesti kuitenkin. Yksi maali riitti tuomaan kolme tärkeää pistettä. Kolmesta ottelusta on nyt poimittu kaikkiaan viisi pistettä.

Karsintaa on tästä huomattavasti turvallisempi jatkaa. Ensi tiistaina vastustaja vaikeutuu monta astetta, kun Lyonissa Huuhkajia vastaan ryhmittyy Ranska, legendaarinen Les Bleus.