IPS/Edgardo Ayala

Elsalvadorilainen perhe pyrkii yhteen laittomin ja luvallisin keinoin.

Presidentti Joe Bidenin hallitus on vedonnut keskiamerikkalaisiin, että nämä lopettaisivat yrittämästä laittomasti Yhdysvaltoihin. IPS vieraili elsalvadorilaisessa perheessä, jonka kokoontuminen yhteen USA:ssa vaati sekä laillisia että luvattomia matkustustapoja.

El Salvadorin presidentiksi vuonna 2019 noussut Nayib Bukele on myös toppuutellut kansalaisten matkustushaluja. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, ovatko laittomat rajanylitykset vähentyneet.

Elsalvadorilaisten joukkopako Yhdysvaltoihin alkoi vuosien 1980–1992 sisällissodan aikana. Sodassa kuoli arviolta 70 000 ihmistä. Maan väkiluku on nyt 6,7 miljoonaa, ja noin 3 miljoonaa elsalvadorilaista asuu USA:ssa, moni luvatta. He lähettävät köyhään kotimaahansa vuosittain yli viisi miljardia euroa.

Siirtolaisvirrat jatkuivat sodan jälkeen, kun voimakkaat rikollisjengit alkoivat terrorisoida El Salvadoria. Pahimmillaan maassa tehtiin sata henkirikosta sataatuhatta asukasta kohti.

Toivoon halutaan uskoa

Bukele – jota luonnehditaan twiittaamalla hallitsevaksi populistiksi – on saanut murhaluvun painettua 19:ään 100 000:ta kohti.

ILMOITUS

Amnesty International arvioi kuitenkin heinäkuussa, että El Salvadorin ihmisoikeustilanne heikkenee hälyttävästi.

Alianza Américas -järjestön tutkijana Chicagossa toimiva Oscar Chacón epäilee, etteivät 40-vuotiaan Bukelen suunnitelmat rikosten torjunnasta tai työpaikkojen luomiseksi ole toimineet kovin hyvin.

– Mutta huomattava osa asukkaista haluaa uskoa, että toivoa paremmasta on, ja sekin vaikuttaa.

Chacón arvioi ”toivotekijän” vähentävän elsalvadorilaisten muuttohaluja, toisin kuin naapurimaissa Guatemalassa ja Hondurasissa.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan maan etelärajalla kuitenkin pidätettiin heinäkuussa 12 643 elsalvadorilaista, mikä oli kymmenyksen enemmän kuin kesäkuussa.

Luvattomalla reitillä

Oscar, 27, lähti 14. elokuuta El Salvadorin keskiosissa sijaitsevasta kotikylästään Huisisilapasta kohti Stephensonin pikkukaupunkia Yhdysvaltain Virginiassa.

– En tiedä, missä osassa Meksikoa olen, mutta kuljen oppaan kanssa, hän viestitti puhelimellaan 17. elokuuta.

Oscar, joka esiintyy pelkällä etunimellä turvallisuussyistä, viljeli kotikylässään maissia. Yhdysvaltoihin häntä ajaa halu tavata kahdeksanvuotias poikansa Andrés, joka muutti sinne äitinsä kanssa kolme vuotta sitten, laittomasti.

– Matka on vaarallinen, mutta halu olla pojan kanssa on suurempi kuin pelkoni, Oscar sanoo.

Äiti sai viisumin

Samaan aikaan, kun Oscar seikkaili Meksikossa, hänen äitinsä María Santos Hernández, 66, pakkasi laukkuaan Huisisilapassa lentääkseen USA:n Stephensoniin 18. elokuuta. Hänellä oli määräaikainen viisumi ja aikomus palata kotiin tavattuaan kolme poikaansa, jotka kaikki asuvat samassa kaupungissa.

Vanhin poika Walter lähti Yhdysvaltoihin 13 vuotta sitten ja asuu siellä nyt laillisesti. Hän järjesti äidilleen kyläilymahdollisuuden. Toiset pojat, Moisés ja Jonathan, ovat toistaiseksi paperittomia.

– Rukoilemme, että Oscar pääsee läpi ja voimme olla kaikki yhdessä. Tunteeni ovat hyvin sekavat, kun iloitsen poikien tapaamisesta ja samaan aikaan pelkään Oscarin puolesta, äiti selittää.

Päivää ennen lähtöä hän valmisti 60 tamalia eli perinteistä maissipiirasta mukaan vietäväksi. IPS:n saaman tiedon mukaan Hernández sai tamalit tullin läpi ja pojat nauttivat niistä kovasti. Oscarin pääsystä Yhdysvaltoihin ei tullut tietoa.

Espanjankielinen versio