Suomessa on ennätysmäärä avoimia työpaikkoja, joihin työnhakijat eivät työllisty. Kohtaanto-ongelmaa ja kannustinloukkuja, sanotaan. Kannustinloukkujen poistaminen näyttää usein selkokielellä tarkoittavan sosiaaliturvan leikkaamista. Sellainen ei motivoi työnhakuun, vaan se lannistaa ja pakottaa.

Kannustamisesta pitäisi siirtyä motivointiin ja tukemiseen. Britanniassa on jo vuosien ajan käytetty käyttäytymistieteellistä osaamista poliittisen valmistelun tukena. Behavioural Insights Team (BIT) julkaisi vastikään raportin, jossa esitetään tutkimustietoon perustuen keinoja myös kohtaannon parantamiseksi. BIT neuvoo keskittymään työnhakijan vahvuuksiin ja osaamisen parantamiseen velvoittavien rutiinien ja tukikelpoisuuden todistelun sijaan.

Suomen TEM:n valmistelijoille tämä tieto ei vielä tunnu kiirineen. Pohjoismaista työnhakumallia mainostettiin yksilöllisemmällä palvelulla ja resurssien lisäämisellä, mutta toteutusehdotus sisältää rutkasti velvoitteita, rutiinihaastatteluja ja pakkotahtista työnhakua. Sentään karenssit ovat lievenemässä.

Työnantajien rekrytointituskaa helpottaisi BIT:n mukaan, kun ilmoituksissa kerrottaisiin enemmän työn laatutekijöistä, kuten joustavista työajoista tai etätyömahdollisuuksista, yksityiskohtaisten kelpoisuus- tai kokemusvaatimusten sijaan. Vastaava onnistuisi Suomessa helposti kehittämällä mol.fi-palvelua. Kohtaanto-ongelmasta voidaan päästä todelliseen kohtaamiseen.

Osaamisen parantaminen edistäisi työllistymistä, sanotaan. Korona-aikana työttömänä ja lomautettuna olleet olisivat ehtineet opiskella puolessatoista vuodessa vaikka mitä, mutta työttömänä opiskelu on kiinni te-viranomaisten pilkun tulkinnasta, ”saattaa tietyin ehdoin olla mahdollista”, kuten virallinen termi kuuluu. Monet säännöt palvelevat vain viranomaisia, eivät työttömiä eivätkä työnantajia.

Hampurilaisketju kärsii työvoimapulasta, ja työntekijät kertovat samaan aikaan kurjista työloista. Yllättyikö joku? Tällä viikolla kerrottiin tamperelaisesta yrityksestä, joka löysi hoitajia töihin, kun maksoi tavallista korkeampaa palkkaa. Yllättyikö joku?

Kirjoittaja on SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja ja järjestöjohtaja.