Jarno Mela

Vasemmistoliiton Kautto muistuttaa siitä, että vuosikymmeniä kestänyttä sopimisen kulttuuria yritetään murtaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto ihmettelee sitä, kuinka vähällä huomiolla tuleva työmarkkinakierros on mennyt julkisuudessa.

– Media ei ehkä ymmärrä tai halua ymmärtää, millainen murros on käymässä sopimuskulttuurissamme, Kautto pohtii eduskunnan syysistuntokauden alla.

– Keskeisillä teollisuuden aloilla työnantajat ovat hylänneet vuosikymmenten sopimisen kulttuurin työntekijöitä edustavien liittojen kanssa, ja tämä on todella huolestuttavaa. Erityisesti on huolestuttavaa, jos asia leviää aloille, joilla työntekijöillä ei ole neuvotteluvoimaa.

Olen aivan uudella tavalla löytänyt kirjojen maailman.

Heikoimpia suojattava

Kautto valmistautuu ensi viikolla alkavaan eduskunnan istuntokauteen sillä odotuksella, että hallitusohjelman kirjaukset menevät eteenpäin. Päällimmäisenä tässäkin nousee esiin työntekijöiden asema.

– Odotan ja edellytän, että työntekijöiden asemaa vahvistetaan nykyisessä tilanteessa, jossa halutaan heikentää työehtosopimusten yleissitovuutta, hän sanoo Kansan Uutisille.

ILMOITUS

– Meidän tulee myös turvata se, ettei kaikista heikoimpien asemaa yhtään heikennetä työllisyystoimien nimissä. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, ettei työttömyysturvaan tehdä mitään heikennyksiä. Sellaisessa päätöksessä en ainakaan voi itse olla mukana mikäli sellainen esitys hallitukselta tulee.

Sote on saavutus

Kuluvan vuoden saavutuksista politiikassa Kautto pitää ykkösenä sotelakien valmistumista kevätistuntokauden päätteeksi.

– Tätä ovat monet hallitukset yrittäneet, mutta tällä kertaa laki on sekainen, ettei se törmännyt perustuslakiin, hän iloitsee.

– Tästä voimme olla erityisen ylpeitä, ja myös siitä, että jatkossakin terveydenhuolto pysyy julkisen sektorin vastuulla eikä terveyttä alisteta yksityisten yritysten varaan.

Kesää Kautto on viettänyt äänikirjojen parissa. Useampi kymmen kirjoja on tullut kuunneltua.

– Olen kuunnellut elämäkertoja Jere Karalahden tarinasta lähtien, hän kertoo.

– Olen aivan uudella tavalla löytänyt kirjojen maailman, kun niitä voi kuunnella vaikka autoa ajaessa tai marjoja poimiessa.