Lehtikuva/Emmi Korhonen

Pääministeri arvioi, että koronapassi tulee eduskunnan käsiteltäväksi kuluvan kuun puolivälissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että kahden metrin turvavälin poistamisesta tartuntatautilaista voidaan päättää tänään tai huomenna valtioneuvostossa ja viedä asia eduskunnan käsittelyyn ensi tiistaina.

Marinin mukaan kahden metrin turvaväliä koskevan pykälän muuttaminen on tartuntatautilain muutoksista kiireellisin.

– Se halutaan välittömästi muuttaa, jotta voidaan helpottaa urheilu-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan tilannetta. Muita tartuntatautilain päivityksiä on myös luvassa. Niiden aika on myöhemmin, Marin sanoi Säätytalolla ennen valtioneuvoston yleisistunnon alkua.

”Jäljitys syö erittäin paljon resursseja”

Marin sanoi suhtautuvansa ymmärtämyksellä suurten kaupunkien ylilääkärien vetoomukseen siitä, että koronatartuntojen jäljittämistä vähennettäisiin nykyisestä, koska sen katsotaan vievän liikaa resursseja.

ILMOITUS

– Ymmärrän hyvin tämän vetoomuksen ja ne syyt, jotka sen taustalla ovat. Jäljitys syö meillä tällä hetkellä erittäin paljon resursseja terveydenhuollon puolella ja tämä resurssi olisi kenties järkevämmin muualla käytetty, Marin sanoi.

Marinin mukaan tartuntojen jäljittämisestä ja sen roolista tulevaisuudessa keskustellaan tänään valtioneuvostossa osana hallituksen hybridistrategian päivitystä.

– Tunnistan hyvin tämän huolen mikä liittyy jäljitykseen ja siihen, että se kuormittaa terveydenhuollon kapasiteettia aika paljon, Marin sanoi.

Koronapassi eduskuntaan kuun puolivälissä

Marin arvioi, että niin sanottua koronapassia koskeva tartuntatautilain muutos voitaisiin antaa eduskunnan käsiteltäväksi tämän kuun puolivälissä.

Marinin mukaan koronapassin vaatiminen asiakkailta tarjoaisi esimerkiksi ravintoloille tai teattereille mahdollisuuden välttää niihin muutoin kohdistuvia koronarajoituksia.

– Kun toimija ottaisi passin käyttöön, vaikkapa ravintola, tapahtuma tai teatteri, niin näihin toimijoihin ei kohdistuisi tällöin rajoituksia vaikka muutoin sillä alueella rajoituksia jouduttaisiin ottamaan käyttöön, Marin sanoi.

Suomi on Marinin mukaan menossa kohti normaalimpia aikoja, kun rokotekattavuus paranee päivittäin. Pääministerin mukaan 80 prosentin rokotekattavuus on raja, jonka jälkeen koronarajoituksia voidaan turvallisesti purkaa.

Rokotteiden saatavuus on Marinin mukaan tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Pääministerin mukaan Suomi on saamassa syyskuun aikana maahan rokotemäärän, joka varmistaa sen, että 80 prosentin ja sitä suurempikin rokotekattavuus voidaan saavuttaa.

– Meidän tilanteemme on hyvä. Samanaikaisesti tietenkin varaudumme jo siihen, että kolmansiakin rokoteannoksia ainakin osalle väestöstä joudutaan antamaan, Marin sanoi.