Lehtikuva/Markku Ulander

Emma Karin ehdotus johtaisi melkoiseen punavihreiden uudelleensijoittamiseen esimerkiksi Kalliosta, murjaisi keskustan kansanedustaja.

Hallituksen ensi viikon budjettiriiheen ollaan menossa yhtä kireissä tunnelmissa kuin kehysriiheen keväällä. Keväällä keskusta sai profiiliaan sen verran nousemaan, että vältti pahimman kuntavaaleissa. Nyt on vaalitappion kärsineiden vihreiden vuoro nostaa omaansa.

Vihreät ja vasemmistoliitto haluvat, että riihi on ilmastoriihi. Keskusta taas painottaa taloutta ja työllisyyttä. Keskiviikkona kesäkokouksensa päättänyt vihreä eduskuntaryhmä pitää jo puoliväliriihessä sovittuna ratkaisuna sitä, että syksyn budjettiriihi on myös ilmastoriihi, jossa puuttuvista päästövähennystoimista päätetään.

– Ihminen voi elää hyvää elämää, vaikka auto kulkisi bensan tai dieselin sijaan sähköllä tai kaasulla. Eikä lämpöpumppu tee kodista yhtään vähemmän mukavaa paikkaa olla. Kun hiili sidotaan pellolle, ylläpidetään maan kasvukuntoa ja saadaan parempaa satoa. Samalla mökkijärven vesikin on kirkkaampaa. Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Poliitikkojen tehtävä on tehdä päätöksiä, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi kokouksen päätteeksi.

Esityksiä vihreät vaativat myös muilta puolueilta.

– Jos nämä eivät kelpaa, haastan kaikki muut puolueet tekemään omia esityksiään syksyn ilmastoriiheen. Ehdotuksien on kuitenkin pohjattava tutkittuun tietoon ja niillä on oltava aitoja vaikutuksia. Jokainen suomalainen perhe ei voi istuttaa tuhatta puuta, vaikka kuinka niin haluaisikin. Eikä se vielä tätä edes ratkaisisi, Kari piikitteli.

ILMOITUS

Tuhannen puun istuttamisesta ilmastoratkaisuna puhui keskustan entinen puheenjohtaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtajaksi valittu Juha Sipilä viime viikolla.

Suojellaanko kolmannes Helsinkiäkin?

Aiemmin vihreiden kesäkokouksessa vaadittiin suojeltavaksi 30 prosenttia Suomen maa- ja meri-pinta-alasta.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä kysyy, tarkoittaako Karin esittämä vaatimus, että myös hänen kotikaupungistaan Helsingistä suojellaan kolmannes.

– Se johtaisi melkoiseen punavihreiden uudelleensijoittamiseen esimerkiksi Kalliosta.

Köntän mukaan vihreiden linja on Suomen ja maamme luonnon museointi. ”Ruoka tulee kaupasta ja sähkö töpselistä” -linjalla ei kuitenkaan vähennetä päästöjä, mutta vähennetään suomalaisten hyvinvointia.

– Mistä se kertoo, että vihreät ajavat vain ja ainoastaan uusia kieltoja, määräyksiä ja maksuja etenkin maakuntien ihmisille? Mistä se kertoo, että yhtään oikeasti vaikuttavaa ratkaisua päästöjen vähentämiseksi puolueelta sen sijaan ei kuulla?

Köntän mukaan olennaisinta ilmastonmuutoksen torjumisessa on saastuttavien fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla ja mieluiten kotimaisilla.

– Budjettiriihessä ei voida päättää ratkaisuista, jotka vahingoittaisivat kestävää suomalaista metsätaloutta ja sitä kautta talouden kasvun edellytyksiä. Keskusta ei tule myöskään hyväksymään päästöjen vähentämisen maksattamista tavallisilla suomalaisilla, Könttä linjasi.

Hän kehotti viheitä ottamaan arkijärjen käteen.

Budjettiriihi järjestetään ensi viikolla 7.–8. syyskuuta.